Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 6-5-2014

 

Laat journalisten hun werk doen

 

Het is duidelijk dat politici, de politie en zakenlieden de wet op smaad gebruiken om journalisten te manipuleren. Veel te vaak zien we dat mediabeoefenaars worden gearresteerd vanwege berichtgeving over bepaalde personen die hun donkere geheimen verborgen willen houden voor de openlijkheid.

De uiteindelijke slachtoffers van deze wet zijn waarheid, kennis en ontwikkeling.

Als mediabedrijf keren wij ons terdege af van deze tendens om journalisten te slachtofferen omdat ze doen wat hun fundamentele plicht is – optreden als brenger van informatie om van deze wereld een betere plek te maken. Daarom roepen we Zimbabweanen op om gezamenlijk aan te dringen op de intrekking van de beruchte wet op smaad uit ons wetboek.

We vierden feest toen de nieuwe grondwet, die de beruchte wet verbiedt, afgelopen jaar werd aangenomen. Waar wij ons echter zorgen om maken is dat, zoals in het geval van honderden andere wetten die moeten worden aangepast aan de nieuwe grondwet, de wet op smaad nog steeds in het wetboek staat.

Dat niet alleen, zelfzuchtige figuren die veel te verbergen hebben en hun gekromde ego’s moeten beschermen gebruiken hem nog steeds om journalisten lastig te vallen en te intimideren.

De verantwoordelijkheid om van dit middeleeuwse stuk wetgeving af te komen ligt bij ons allemaal, maar journalisten en wetgevers moeten het voortouw nemen. Het is bemoedigend dat het Nationaal Zimbabwe Forum van Hoofdredacteuren (Zinef) besloten heeft criminele wetten bij het gerecht aan te vechten. Maar een besluit nemen is een ding.  Hierop volgende actie ondernemen is iets anders. Zinef moet snel handelen en de zaak voor het gerecht brengen met de nodige urgentie.

Er is altijd de macht van het getal en dus moet Zinef samenwerken met andere mediagenootschappen zoals Misa-Zimbabwe,  het Media Bongenootschap van Zimbabwe, de Vrijwillige Mediaraad en de Zimbabweaanse Unie van Journalisten om te garanderen dat de wet verdwijnt en zinvolle mediahervorming wordt aangenomen.

Natuurlijk, de wetgevende macht is cruciaal bij hervorming van de wet, dus moeten mediamedewerkers volwassen en agressieve lobbies instellen om te garanderen dat de smaadwet in het Parlement aan bod komt. Het is van groot belang onze parlementariėrs te overtuigen van de onjuistheid van deze wet en daarvoor is meer nodig dan alleen statements in de pers.

De parlementariėrs moeten worden betrokken in een systematische en vasthoudende werkwijze. Daarbij moeten media organisaties hun voordeel doen met de nieuwe betrokkenheid en de inleidende voorstellen van het Ministerie van Informatie, Media en Omroep om te garanderen dat de smaadwet wordt verwijderd en dat nadelige wetgeving als de wet op de Toegang tot Informatie en Bescherming van Privacy (Aippa) wordt gewijzigd om te kunnen worden aangepast aan de bepalingen over vrijheid van meninguiting en de media in de nieuwe grondwet.