Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 22-4-2014

 

Jonathan Moyo heeft het mis

 

Media Minister Jonathan Moyo, die de indruk wekte namens de regering te spreken, zei onlangs dat er geen noodzaak was het “winnende” Zanu (PF) kabinet en beleid te wijzigen.

 

Hij was er niet duidelijk over waarom hij het huidige regerings- en kabinetsbeleid, met name het inheemsheidsbeleid en de economische blauwdruk Zim Asset* als succesvol omschreef. Het zou nuttig zijn geweest als hij enig bewijs had geleverd dat het kabinet en het beleid op de een of andere manier aan de winnende hand waren.

 

Op dit moment is er niets succesvols aan zowel het kabinet als aan het beleid dat de regering heeft aangenomen. We zouden het geweldig vinden als we hierover bewijsbaar ongelijk zouden hebben – maar helaas hebben we krachtige redenen om dit te zeggen. Moyo zegt dat het niet nodig is het inheemsheidsbeleid te herzien, met het argument dat dit de basis vormt voor economisch herstel. Dit is bepaald onjuist, zo niet ronduit oneerlijk.

 

Ieder weldenkend mens weet dat de wet op de inheemsheid die de Zanu (PF) regering enkele jaren geleden aannam, die buitenlanders dwingt 51 procent van hun inkomsten bij plaatselijke zwarten in te leveren, de economie veel schade heeft gedaan. Hij heeft investeerders weggejaagd die het als een luie manier zien van geld bijeen graaien.

 

Wie zou er, voorzien van gezond verstand, investeren in een land waarvan bekend is dat men 51 procent armer zal zijn als men er een onderneming begint?  We moeten de eerste serieuze ondernemingsgezinde persoon nog tegenkomen die een investering zou doen van bijvoorbeeld 10 miljoen dollar, in een land waarvan hij of zij goed weet dat hij of zij, als de deal eenmaal is voltrokken, nog maar 4,9 miljoen waard is.

 

Diplomaten, economen, het IMF en de Wereldbank hebben, net als belangrijke internationale investeerders herhaaldelijk geklaagd over dit beleid. Tot dusver brachten investeerders geen geld mee en zijn dit ook in de toekomst niet van plan, zolang de wet in zijn huidige vorm bestaat.

 

Bovendien zijn we van mening dat het een slechte grap is om te zeggen dat het Kabinet dat President Robert Mugabe afgelopen jaar inaugureerde aan de winnende hand is. Hoezo winnend?  Het is nu ongeveer een half jaar geleden sinds het kabinet werd benoemd, toch is er niets van de grond gekomen. De Minister van Financiën en Economische Ontwikkeling Patrick Chinamasa tast nog steeds in het duister, net als bijna alle andere ministers.

 

Bedrijven worden nog steeds gesloten, er is geen geld om publieke programma’s te financieren, de economie loopt terug onder deflatie en tekorten doemen alweer op. Hoe kan dit nu een succes worden genoemd?

 

Moyo deed een vergeefse poging Zim Asset te bejubelen als een voorbeeld van economisch gewin. Hoe kan dit als het er zelfs niet in slaagt elementaire economische problemen als werkloosheid en gebrek aan contant geld op te lossen? Wat voor grond is er om te beweren dat het helpt de economie te doen herleven?

 

 

*Zim Asset: Zimbabwe Agenda for Sustainable Socio- Economic Transformation, Zimbabwe Stappenplan voor een duurzame Sociaal-Economische Hervorming, vert.