Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactionaal commentaar 17 december 2013

 

Wens voor 2014: goed bestuur

 

President Robert Mugabe’s regering, die, voortvloeiend uit de verkiezingen van 31 juli van dit jaar, geheel bestaat uit Zanu (PF), heeft zeer veel te doen en moet snel handelen om het vertrouwen van het volk te herstellen nu we 2014 ingaan.

 

Als gevolg van de installatie van het huidige kabinet na de omstreden verkiezingen was er wijdverbreide opwinding onder Zimbabweanen die de toekomst bezagen. Er zijn talloze signalen dat de toekomst duister zal zijn voor de meesten van ons als de regering niet snel en afdoend actie onderneemt.

 

Het veelzeggendste teken van een duistere toekomst is de economie. Nu het jaar ten einde loopt, zijn we bezorgd over de mate waarin bedrijven sluiten of inkrimpen. Zoals het Zimbabweaanse Congres van Vakbonden onlangs openbaarde, sluiten ongeveer 350 bedrijven maandelijks hun deuren, en met deze snelheid zullen we achterblijven zonder enig werkzaam bedrijf binnen een jaar – ondanks wat er is bereikt tijdens de Nationale Eenheidsregering.

 

Banken zijn weer gaan sluiten, waarmee we worden herinnerd aan de duistere tijden voorafgaand aan de instelling van de Nationale Eenheidsregering. Overal ter wereld is de sluiting van banken een slecht voorteken omdat dit in wezen de verwording van de economie weerspiegelt. Dit toegevoegd aan het feit dat er al een duidelijke crisis in liquide middelen is.

 

Het is duidelijk dat de sluiting van bedrijven leidt tot grotere armoede onder de mensen, omdat die komt met grootschalige beperkingen en verlies van inkomsten. Dit veroorzaakt onvermijdelijk ellende en tweedracht onder de bevolking en brengt Zimbabwe in een kwaad daglicht in de ogen van de internationale gemeenschap. Zoals het er nu voor staat probeert het land kredietlijnen op te zetten met andere regeringen en internationale financiële instellingen, maar niemand staat klaar om te geven aan een regering die geen mogelijkheden voor herbetaling van lonen of andere vormen van kredietverlening laat zien.

 

Hieraan toegevoegd verslechtert de maatschappelijke dienstverlening. Onlangs waarschuwde Human Rights Watch in een rapportage dat de waterschaarste zo ernstig is dat Zimbabwe terug zou kunnen vallen in een uitbraak van cholera en in water huizende ziektes, vergelijkbaar met die waaraan we tussen 2008 en 2009 leden. Er is ook een kritiek tekort aan elektriciteit, wat niet alleen de ziekenhuizen raakt, maar ook de industrie en de landbouw.

 

Gezien de sporadische regenval tot nu toe, stevent het land mogelijk wederom af op een rampzalig landbouwseizoen, dat nog wordt verergerd door beperkte en late beschikbaarheid van belangrijke grondstoffen.

 

Deze en vele andere uitdagingen die ons te wachten staan in aanmerking nemend, hebben we een regering nodig die snel optreedt en in goed vertrouwen – om partijpolitiek  terzijde te schuiven en te kijken naar effectieve en praktische  manieren om de economie te redden.