Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 5-11-2013

Verdeling van (landbouw)grondstoffen: de lelijke feiten

 

Met het belangrijkste landbouwseizoen in gang hier, spookt de omslachtige kwestie van grondstoffen voor gemeenschappelijke en kleine boeren opnieuw door Zimbabwe. De partijdige verdeling van zaden heeft alle aandacht opgeëist, met toenemende berichten uit het hele land dat gemeenschappelijke boeren worden afgezonderd door politieke regels bij de verdeling van gratis grondstoffen, en met berichten over bekende en ervaren leden die campagne voerden of stemden voor de oppositie die buitenspel worden gezet.

 

Hoewel dit geen nieuwe trend is blijven we, in het besef dat jaar in jaar uit bepaalde groepen burgers worden uitgesloten van uitdelingen van grondstoffen en voedselhulp, verontrust door Zanu (PF)’s vergeldende neigingen. Bijzonder zorgwekkend vinden wij dat de giften er komen dankzij de belastingbetaler, en niet van Zanu (PF) als particuliere instelling.

 

Erger nog, het zijn de kwetsbare plattelandsgemeenschappen waar mensen die genoeg moed hebben ervoor te kiezen hun democratisch en wettelijk recht uit te voeren door te stemmen op politieke kandidaten van hun keuze  tot slachtoffer worden gemaakt.

 

Terwijl de nationale zegsman van Zanu (PF), Rugare Gumbo, onlangs de partijleiding distantieerde van  uitsluiting van hun politieke “vijanden” van de lopende verdeling van grondstoffen, vinden we dit ongelofelijk. Als er zoiets als dit gaande is moet de hele partijleiding al vanaf de eerste secretaris, Robert Mugabe verantwoordelijk worden gehouden voor de politisering van de landbouwgrondstoffen.

 

Wij zijn er ten zeerste van overtuigd dat er onderin de partij niets kan gebeuren zonder dat de partijtop er vlot lucht van krijgt, in het bijzonder in gevallen waarbij datgene wat er zich afspeelt breed wordt uitgemeten in de media. Wij weten ook dat de leiding in die partij de middelen heeft om alles wat er gebeurt in de grondstructuren snel af te kappen.

 

Het feit dat er nu wekenlang breedvoerig berichten over de partijdige verdeling van grondstoffen worden gepubliceerd en er toch niets gebeurt om dit te stoppen, betekent dat President Mugabe en zijn hoogste adjudanten er weet van hebben en feitelijk samenspannen met degenen die dit in gang hebben gezet als een manier om aanhangers, in het bijzonder die van de MDC, te bestraffen.

 

Wat verwacht de president per slot van rekening dat zijn lagere rangen doen als hij degene is, die enkele maanden geleden het koor tegen de oppositie leidde door Harare en Bulawayo te dreigen met uitsluiting van nationale processen als straf voor het stemmen op de MDC op 31 juli? Hij heeft zijn mening niet publiekelijk teruggetrokken en het zou daarom kunnen zijn dat zijn volgers op deze onaanvaardbare manier handelen.