Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 15-10-2013

 

Mond- en klauwzeer heeft effectieve strategie nodig

 

We berichten elders in dit nummer dat er een uitbraak is geweest van mond- en klauwzeer in de provincie Masvingo, in het bijzonder in de districten Mwenezi en Chiredze, waar sprake is van 500 dieren in een tijdsspanne van twee maanden.

 

Lange tijd is er geen grote verbreiding van deze gevreesde ziekte geweest, wat hoop gaf dat het veterinaire experts was gelukt de zaak onder controle te krijgen. Deze herleving benadrukt de noodzaak hierover opnieuw te denken.

 

Er is angst binnen de veterinaire en landbouwkundige ontwikkelingsdiensten dat de uitbraak zich zou kunnen verspreiden naar andere districten vanwege een acuut gebrek aan medicijnen en andere hulpmiddelen.

Ten gevolge daarvan moeten de regering en andere betrokken belanghebbenden dringend bezien hoe hulpmiddelen het best kunnen worden ingezet.

 

Als het nodig is fondsen uit andere minder cruciale regeringsverplichtingen over te hevelen, dan moet dat maar. Wij bidden ook dat de humanitaire gemeenschap bij wil dragen met iedere hulp die ze maar kunnen geven, hetzij financieel hetzij technisch.

 

De uitbraak in Masvingo leert een les die de regering eerder had moeten leren toen mond- en klauwzeer vreselijk huishield onder onze kuddes. Er is behoefte aan oplettendheid en voorbereidheid op de mogelijkheid van uitbraak van ziekte, net zoals het van belang is voorbereidheid in andere gebieden te stimuleren.

 

We zouden van veestapelonderzoekers hebben verwacht dat zij de nationale kudde grondiger in de gaten zouden hebben gehouden. Aangezien mond- en klauwzeer zich snel verspreidt, kunnen wij niet begrijpen hoe ze zo erg hebben kunnen zitten slapen in Masvingo. De ziekte zou inderdaad al aanwezig kunnen zijn in andere gebieden – maar nog onontdekt.

 

Wij dringen er bij Arex* ambtenaren op aan steeds scherp te zijn, hun respectieve gebieden te bezoeken en met de boeren in contact blijven om vroegtijdige ontdekking van de ziekte te maximaliseren. Tegelijkertijd moeten ze onderwijs- en bewustzijnscampagnes onder boeren op gang brengen.

 

De vleesindustrie, die het al lang moeilijk heeft na jarenlange verkleining van de nationale kudde, blijft een kritiek deel van de economie. Eenvoudige berekeningen laten zien dat de mond- en klauwzeer uitbraak in Masvingo resulteerde in een verlies van tenminste $250 000 – als we de veilingprijs van een enkel dier vaststellen op $500.

Voor gemeenschappelijke en kleinschalige boeren die op dit moment strijden voor grondstoffen om het komende seizoen voor te bereiden – is dit een fortuin.

 

We zouden wensen dat het was als in oude tijden toen we vlees konden exporteren naar winstgevende markten zoals het EU blok, maar de eerste stap daarheen is een effectieve strategie om mond- en klauwzeer nu te bevechten.

 

*Arex, Department of Agriculture and Rural Extension, Departement van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, vert.