Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 27-8-2013

 

Politie moet optreden tegen politieke misdaden

 

In de aanloop naar de algemene verkiezingen van 2013 werden er in het hele land talloze politiek gerelateerde misdaden begaan. Hieronder vielen fysieke aanvallen op politieke tegenstanders, brandstichting, het opzettelijk toebrengen van schade aan bezittingen, intimidatie en verkiezingsfraude.

 

In de periode na de verkiezingen is er een golf geweest van politiek gemotiveerde misdaden, waarvan de meeste van de gerapporteerde zaken gevallen waren van vergelding tegen mensen die op de “verkeerde” partij of kandidaat hadden gestemd. Op dit moment zijn talloze families uit hun huis gezet, aangevallen of in het wilde weg bedreigd vanwege hun politieke voorkeur.

 

Een flink aantal slachtoffers van deze misdaden ging daadwerkelijk naar de politie om aangifte te doen. In een paar gevallen werden die aangiften vastgelegd, hoewel er geen verdere actie werd ondernomen door de politie. In sommige, meer onbeschaamde gevallen adviseerde de politie de slachtoffers met hun aangifte terug te komen na de verkiezingen.

 

Dit is natuurlijk altijd ongepast, omdat de politie geen aangiften vooruit behoort te schuiven als de eisers ermee voor de dag komen. In nog andere gevallen stuurde de politie de eisers eenvoudig weg en zei dat hun handen gebonden waren.

 

Dat kan zo zijn, maar vroeger of later moet een en ander toch terecht komen. De politie moet zijn partijdigheid bij politieke zaken laten varen en ingaan op alle gevallen die zich voor, tijdens en na de verkiezingen voordeden. Ze moeten teruggaan naar de eisers en gepaste actie ondernemen, in de geheiligde naam van gerechtigheid en wet.

 

Wij dringen er nu bij alle mensen die aangifte deden van een politiek gerelateerde zaak op aan opnieuw een poging te doen om te garanderen dat de schuldigen voor het gerecht komen. De politieke partijen van wie deze slachtoffers afkomstig zijn zouden ook een meer proactieve rol moeten spelen bij het documenteren van de misdaden en het aandringen op vervolging. Het is nodig dat zij hand in hand samenwerken met andere gelijkgestemde tussenpersonen zoals het maatschappelijk midden en wettige vertegenwoordigers die normaal de armen en de buiten de maatschappij geplaatsten behulpzaam zijn.

 

De politie wordt niet geacht partijdige en sektarische belangen te behartigen, maar moet onpartijdig zijn bij het vervullen van zijn plichten. Ze kunnen zich op geen enkele manier veroorloven de wet selectief toe te passen.

 

Het is van belang dat politiek gemotiveerde zaken die in het verleden plaatsvonden op aansporing van politieke partijen en andere spelers die de politie betrouwbaar behoren te maken in één moeite opnieuw worden geactiveerd.