HOME
KUNST
FOTO
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

Print  Pagina

 

Monique Hendriks - Verhalen 


 

Beste pap,

 

Wat heb ik je gehaat. Ik mocht nooit wat anderen wel mochten. Je wilde niet dat mij iets overkwam, nou dat is je goed gelukt, mij is inderdaad nooit wat overkomen. Pap, bij de ouders van mijn vrienden groeide het geld wel op de rug.

 

Als iedereen tot 2 uur mag blijven, moet ik om 1 uur thuis zijn. Waarom hebben wij geen internet via de kabel? Heb je mijn fiets nou nog steeds niet gemaakt? Waarom hoef jij nooit te helpen bij de afwas? En waarom hoef jij nooit iets op te ruimen?

 

Waarom ben je kwaad op mij? Ik rook niet, ik gebruik geen drugs, ik haal goede cijfers. Wat krijg ik daarvoor terug?

 

Heel mijn leven loop ik al tegen muren aan, dat doet pijn, maar hoe beschrijf je het gevoel dat je krijgt wanneer er een deur voor je geopend wordt?

 

Heel mijn leven heb ik al geprobeerd om alles te vangen en niet meer los te laten, maar ik kan niet alles vangen en als ik teveel probeer vast te houden, laat ik alles vallen. Maar ik denk dat je sommige dingen ook niet hoeft te vangen. Jagen op schaduwen is tijdverspilling, en als je er al eentje vangt, dan is die toch zo weer ontsnapt en waarom zou ik het proberen? Iedereen is in staat om ze te zien. Daarom ga ik nu niet proberen om dat gevoel in woorden te vangen en ik ga niet proberen om mijn geluk op dit zwakke papier vast te houden, want ik denk dat het zo veel beter is; jij opent de deur voor mij, ik sluit hem weer voor jou als ik om 2 uur thuis kom.

 

Je dochter

 


En toen hield zij op met praten

 

 

De stilte was oorverdovend. De trillingen waren overal in de omgeving te voelen. Haar vader riep dat het wel gewoon een fase zou zijn, maar hij kwam niet boven de stilte uit. Na een tijdje begon men er de humor wel van in te zien, en trillingen van gelach verdrongen de stilte. Verveling leek niet meer te bestaan, want wanneer die dreigde, begon men over de stilte. En het duurde dan ook niet lang of er ontstonden roddels over de oorzaak ervan. "Het zal wel een roep om aandacht zijn, nu ze die aandacht heeft zal het zo wel over zijn." "Volwassen worden is ook niet makkelijk, niet iedereen kan goed met de problemen overweg die dit met zich meebrengt."

 

Maar de stilte bleef en kreeg ook een steeds verder bereik. Mensen die zij niet kende begonnen zich zorgen te maken over haar. Het waren mensen met diploma’s, mensen die zes jaar gestudeerd hadden om de reden van haar stilte te proberen te achterhalen. Maar communicatie was al niet meer mogelijk. Stilte was niet alleen het enige wat ze sprak, maar het leek ook het enige te zijn wat ze nog verstond.

 

Te veel deskundigen hadden inmiddels veel te veel verwoede pogingen gedaan om haar te begrijpen, maar ze waren niet deskundig genoeg of in ieder geval niet op het juiste gebied. Haar ouders schaamden zich voor haar, misschien was het maar beter om te verhuizen. Misschien was het de omgeving wel, misschien ging het op school niet goed. Ze was immers vroeger erg gepest, maar het leek nu net goed te gaan. Ze had vrienden gekregen, heel veel zelfs, en ze leek weer plezier te hebben in het leven. Waarom moest ze dat nu verknallen door ineens te gaan zwijgen. Nu maakten zelf haar vrienden haar belachelijk. Haar beste vriendin had haar plaats als populairste van de groep overgenomen, omdat zij het meeste van haar af wist en zo voor het grootste aandeel in de roddels had gezorgd. Ze moest echter wel zorgen dat ze haar ex-vriend te vriend hield, hij was met 30% een goede tweede.

 

Zij gingen dus verhuizen. Maar aangezien heel Nederland al van haar stilte al gehoord had, werd ze ook hier meteen uitgelachen. Haar ouders wisten zich geen raad meer van schaamte. Zij werden door de media verweten dat ze slechte opvoeders waren. Ze besloten haar toen maar gewoon naar een psychiatrische inrichting te sturen. Daar heb ik haar ontmoet.

 

In die psychiatrische inrichting zaten eigenlijk alleen maar jongeren die problemen hadden met drank of drugs. Ook hier won ze dus weer de originaliteitsprijs: aandacht. Maar niemand kreeg haar aan het praten. Op een dag verslapte de aandacht. Er kwam een nieuw slachtoffer van de maatschappij binnen die heel wat aandacht opeiste, maar wel met woorden. Hij was duidelijk onder de invloed van drank, veel drank. Maar boven zijn eigen lawaai hoorde hij toch de stilte. Hij draaide zijn hoofd naar rechts en keek haar aan. Een oorverdovende stilte vulde het gebouw. En toen begon hij te lachen. Zijn lachen werkte aanstekelijk, iedereen begon te lachen. Maar ik hoorde haar stilte boven alles uit, ik zag dat de lucht trilde, maar in mijn hoofd gonsde de stilte, haar stilte.

 

De rest van de dag verliep redelijk normaal. Het duurde niet lang voordat ik achter de voordelen van het niet praten kwam. Stilte kent geen grammatica, iedereen kan het uitspreken, en als je eenmaal vervuld bent van de stilte, wordt de betekenis ervan je vanzelf duidelijk.

 

Ik kwam haar de volgende dag pas weer tegen. Ze zat in hoek van de kamer op de grond, tegen de muur aan. Ik ging tegenover haar zitten en keek haar aan. Even probeerde het gelach in de kamer nog binnen te dringen in mijn hoofd, alsof het mij probeerde te redden, maar ik verdronk langzaam in de stilte.

 

In het begin is het moeilijk. Je moet voorgoed de interactie met je omgeving opgeven, anders red je het niet. Ik wist dat ik uitgelachen werd door alle anderen, die de stilte niet begrepen, of die de stilte niet wilden begrijpen. Het maakt je kwaad, maar je voelt je tegelijkertijd machteloos. Je kunt mensen niet dwingen iets te begrijpen. Ze snappen niet dat ik hun pijn minder probeer te maken. Maar dan bedenk ik me dat ik zelf ook ooit onwetend ben geweest. Ik voel me schuldig omdat ik zo snel geoordeeld heb, maar zij weten mijn oordeel toch niet. Zij is de enige die mijn oordeel heeft gehoord. Maar zij is ook zo aan het leven begonnen. Ze zwijgt dat ze me vergeeft.

 

Het is alsof wij in een andere wereld terecht zijn gekomen, een wereld zonder pijn. De stilte kan nog zo hard zijn, je oren zullen er niet zeer van gaan doen. Ik zou deze wereld graag met iedereen delen, maar als ik zou proberen te praten zou ik niet alleen maar domme dingen zeggen, vergeleken bij onze taal zouden mijn woorden klinken als de woorden van iemand die net een jaar Franse les heeft gehad, ik zou ook weer vervallen in mijn vroegere gebreken. Daarom zullen dit mijn laatste woorden zijn, mijn laatste poging om de wereld die ik verlaten heb te bereiken.

 


Geld maakt gelukkig

 

Laatst zei iemand tegen mij: "Geld maakt niet gelukkig", toen hij met een grote grijns op zijn gezicht uit zijn limousine stapte. Maar hij had wel gelijk, want hij verzwikte zijn enkel toen hij uitstapte. Maar effe serieus, ik denk inderdaad dat geld niet gelukkig maakt, althans niet altijd. Als je ziet dat er 5 cent op je bankrekening staat, daar wordt ik niet echt gelukkig van. Ik denk dat de uitspraak geld maakt niet gelukkig dan ook niet helemaal compleet is. Dat heb je wel vaker, dat spreuken niet helemaal kloppen, maar dat komt dan omdat ze kort moeten zijn, dus dan laten ze maar een deel weg. Terwijl dat deel toch belangrijke informatie kan bevatten, die de betekenis van de spreuk compleet kan veranderen. Bijvoorbeeld: Beter 1 vogel in de hand dan 10 in de lucht. Wat er wordt bedoeld is: als je 1 vogel in je hand hebt, kan die zich niet voortplanten, terwijl tien vogels in de lucht zich binnen de kortste keren gaan vermenigvuldigen, wat tot gevolg heeft dat de vogelpopulatie enorm toeneemt, waardoor een plaag wordt veroorzaakt, en daardoor wordt de kans groter dat je wordt ondergescheten als je buiten komt. Maar dat vonden ze te lang. Of: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Wat ze hiermee eigenlijk bedoelen is: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet als je niet hard kunt rennen. Maar ja, als je het wilt laten rijmen moet je offers brengen. Ik denk dus dat wat ze eigenlijk bedoelden met de spreuk: geld maakt niet gelukkig is: weinig geld maakt niet gelukkig.

 


Ik ben mijn eigen cultuur

 

Multiculturele samenleving, dat is het toverwoord dat gebruikt wordt om de verdraagzaamheid van Nederland aan te tonen. En inderdaad, in Nederland worden veel culturen gerespecteerd, als je denkt in de hokjesgeest die in Nederland nog maar al te vaak voorkomt. Als je echter even buiten die hokjesindeling stapt, zal blijken dat nog lang niet iedere cultuur gerespecteerd wordt. Wat dacht je bijvoorbeeld van mijn cultuur, ik ben mijn eigen cultuur, ik ben, zoals dat in de hokjesgeest genoemd wordt, uniek, samen met vele anderen op deze aardkloot. Ik ben één van de kleinste minderheden ter wereld. Ook bij mijn cultuur horen rituelen, uiterlijke kenmerken, ideeën over het leven en de dood, maar helaas ook vooroordelen. Ook ik word wel eens raar aangekeken op straat, ook over mij worden kwetsende opmerkingen gemaakt, ook over mij zijn de oordelen vaak gebaseerd op mijn uiterlijk, ook ik wordt gediscrimineerd. Tegen discriminatie van mij wordt echter geen actie ondernomen. Aangezien er over zulk soort acties altijd lang moet worden nagedacht en vergaderd heb ik er alvast maar alvast een bedacht: als iedereen er nou gewoon mee ophoudt.