CUBRA HOME
MARTIN HULSENBOOM

 

INHOUD

Paap van gramschap

 

 

Martin Hulsenboom (midden) met Peter IJsenbrant (links) en Ed Schilders bij de presentatie van 'Biblio-sonnetten'. Foto: Ine Appels.

 

Martin Hulsenboom (links) ontvangt het eerste exemplaar van Doctor Syntax uit handen van uitgever Willem Donker. Foto: Peter IJsenbrant.

 

Martin Hulsenboom werd in 1958 geboren in Tilburg. Hij studeerde Kunstgeschiedenis in Nijmegen en is werkzaam als senior consultant in de ICT-sector. Uit liefhebberij vertaalt Hulsenboom literaire teksten uit het Pools, Frans en Engels. Zijn debuut maakte hij in 1994 met de vertaling van Zofia Nalkowska’s Medaillons, een verhalenbundel die beschouwd wordt als een klassieker uit de antifascistische literatuur.

Daarna volgde een aantal uitgaven van curieuze en vrijwel vergeten teksten, in kleine oplagen in eigen beheer of in samenwerking met vrienden. In 2015 verscheen zijn magnum opus, de vertaling van William Combe’s The Tour of Doctor Syntax in Search of the Picturesque (Doctor Syntax op zoek naar het pittoreske), een humoristische, berijmde vertelling uit 1812 over de Engelse dominee Syntax, die naam hoopt te maken met de geïllustreerde beschrijving van zijn reis door Engeland.

 

Biblio-sonnetten

 

Eerste Nederlandse vertaling van Paul Verlaine's

Biblio-sonnets

door

Martin Hulsenboom

Met een biografische schets door Peter IJsenbrant

en een bibliografische reconstructie door Ed Schilders.

Meer...

 

Ver-Vert - of De reizen van de papegaai van de Visitatie van Nevers - Heroï-komisch gedicht in vier zangen - Jean Baptiste Louis Gresset

 

Vertaald door Harry van Boxtel, Monique Bullinga, Jaap Engelsman, Martin Hulsenboom, Ed Schilders, Jos Swiers

Nederlandstalige versie

 

Een bezoek van Sint Nicolaas - Het was de avond voor het kerstfeest - Clement C. Moore

Vertaald door Martin Hulsenboom

De Lutrijn - komisch epos in zes zangen - Nicolas Boileau-Despréaux

Vertaald door Martin Hulsenboom

 

Doctor Syntax op zoek naar het pittoreske - William Combe

Vertaald door Martin Hulsenboom (bespreking)

Meer informatie

Bespreking Brabant Cultureel door Lauran Toorians