CUBRA

INHOUD LAMBERT G. DE WIJS
HOME 
BRABANTS
TEKSTEN
AUTEURS

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 20 juni 1949

 

 

In Memoriam Lambert G. de Wijs

 

Een eenvoudig, rechtschapen en werkzaam mens is heengegaan

Eenvoud, rechtschapenheid en beminnelijkheid waren de karaktereigenschappen, waarmede Lambert de Wijs zich in onze Tilburgse volksgemeenschap heeft onderscheiden. Zaterdag is hij na een werkzaam en vruchtbaar openbaar en maatschappelijk leven op 67-jarige leeftijd ingegaan in de eeuwige rust.

Als kenner van en schrijver over de politieke en economische geschiedenis van onze stad en ons gewest heeft hij grote activiteit aan de dag gelegd. Talrijk zijn allereerst de publicatiën, die in ons blad gedurende tientallen jaren van zijn hand verschenen, meest geschreven onder het pseudoniem Gerard van Leijborgh, altijd even interessant en getuigend van een schier onuitputtelijke speurzin. Aan de folklore in het bizonder had hij zijn hart verpand. Het schuttersgilde-wezen - hij maakte deel uit van het kolveniersgilde St. Dionysius en was mede-oprichter-secretaris van de Federatie van Brabantse Schuttersgilden - vond in hem een warm bewonderaar en bevorderaar. Als verzamelaar van schriftuurlijke en andere oudheden heeft hij vele jaren gestreefd naar de stichting van een Oudheid-Kamer, waarvoor hij tal van waardevolle objecten aan de Gemeente ten geschenke gaf. De oprichting onzer beide musea zijn zeer zeker voor een goed deel aan zijn voortdurende propaganda te danken. Een bizondere liefde voor de toonkunst legde hij aan de dag als werkend lid van de N.K. Harmonie en ook de vocale kunst wist hij als dagblad-recensent krachtig te stimuleren. Kortom, alles wat hij kon bijdragen tot de culturele ontwikkeling van ons volk had zijn geestdriftige en daadkrachtige belangstelling. Ook de kegelsport was hem vertrouwd en wat kon hij over al die dingen altoos gezellig en eenvoudig, maar met kennis van zaken vertellen.

Op zijn terrein was Lambert de Wijs 'n ware encyclopaedist. Ontelbaar schier zijn de gedenkboeken welke hij zo smeuïg schreef in opdracht van allerlei particulieren en organisaties. Niet zelden wist hij in vele gevallen bizonderheden op te diepen, welke voor de nauwst-betrokkenen tot dan toe onbekend waren. De verschijning van zijn laatste historische bijdrage (een levensbeeld van Koning Willem II) die zou worden uitgegeven ter gelegenheid van het 100ste sterfjaar van deze beminnelijke vorst, heeft hij helaas niet meer mogen beleven. Wij zien intussen zijn schrijverstestament gaarne tegemoet.

Van beroep "textiel-nijveraar", ja het weefgetouw was hem wel heel echt aan het hart gewassen, nam hij indertijd mede met Henri Daniels het initiatief tot oprichting van de Vereniging tot bevordering der textielindustrie en ijverde daarvoor wat hij kon. En wie kent Lambert de Wijs niet als de ziel van Tilburg Vooruit. Meer dan een kwart eeuw lang, pas vorig jaar nam hij zijn welverdiende otium cum dignitate. En wij herinneren ons ook nog met genoegen de weloverdachte adviezen, welke hij in de jaren tussen '20 en '30 toen hij lid was van de Gemeenteraad in de Raadsvergaderingen gaf wanneer het gold de industriële en culturele belangen der gemeenschap. Zijn bezonken woord vond dan steeds gerede ingang. Bovendien was de overledene een toegewijd lid van het Prov. Noord-Brabants Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen en van het Ned. Economisch Archief te 's-Gravenhage.

 

Met Lambert de Wijs is een eerzaam burger heengegaan van wie met Vondel naar waarheid kan worden getuigd: "Geluckigh sterft hij, die zijn doot met eere paert."