CuBra
INHOUD STACHOWITZ
HOME

BRABANTS

AUTEURS
TEKSTEN
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO
SPECIAAL

Juanita Stachowitz

Het superlatief van flexibel

‘Jij bent gewoon niet flexibel.’ Als een mokkend kind verlaat hij de kamer en bonkt de trap op. Ze denkt na. Of hij een punt heeft. Ze snapt wat hem dwars zit. Een dubbele afspraak. Het potje voetbal trekt hem meer dan het bowlen met de vriendjes van de jarige job, maar job is wel zijn zoon. Kiezen voor zijn zoon betekent dat zijn team waarschijnlijk een speler – en zeker niet de minste – tekort komt, kiezen voor zijn sport dat hij als vader tekortschiet. Zij had de knoop voor hem door moeten hakken. Dat deed ze niet, dus was zij niet flexibel. Tja.

 

Het zal wel mannenlogica zijn, denkt ze terwijl ze de badkraan open draait. Ze heeft een heleboel geleerd. Als enige vrouw in een huishouden met vier mannen heeft ze met botsen en butsen afscheid moeten nemen van haar behoefte om alles te begrijpen. Ze dramt ook niet meer eindeloos door totdat ze ervan overtuigd is dat haar mannen haar gedachten en gevoelens helemaal kunnen volgen. En als ze erin slaagt om het probleem niet naar zich toe te halen maar bij de veroorzaker te laten, is ze zo trots op zichzelf. In plaats dat ze nu koortsachtig compromissen of alternatieve scenario’s gaat bedenken, knijpt ze een flesje lavendelolie leeg in het stromende water. Die geur maakt bij het omroeren al rustig. Milde hekserij.

 

‘Kom je, schat? Het bad is vol,’ roept ze onderaan de trap. Hij roept iets onverstaanbaars en laat haar wachten. Dat hoort erbij, hij kan in deze situatie niet gelijk op haar uitnodiging ingaan. Ze laat zichzelf in de warmte van het water en het aroma van de Provence glijden. Tot net onder haar kin, nu heeft ze nog de ruimte.

 

Flexibel? Ze denkt aan haar verwoede pogingen om structuur aan te brengen in haar leven zodat ze ruimte maakt om te doen wat ze echt graag wil. En aan de man, zonen en anderen die ervoor zorgen dat ze telkens van haar planning afwijkt. Alle s.o.s.-telefoontjes en andere noodkreten. De goede, moeilijke of vertrouwelijke gesprekken die geen seconde kunnen wachten. Alles wat alleen op haar bordje gelegd schijnt te kunnen worden. Hij heeft gelijk: flexibel is het woord niet. Ze sluit haar ogen en zakt nog iets dieper. Het is meer dan dat. Soms voelt ze zich volkomen vloeibaar. Langzaam gaat ze op in het badwater.

 

‘Het is al opgelost.’ Met enige tegenzin opent ze haar ogen en neemt haar vaste vorm weer aan. Hij staat in zijn onderbroek. Goed lijf nog. Ze duwt zichzelf omhoog en maakt plaats. Verwachtingsvol kijkt ze naar zijn gezicht maar dat staat nog steeds gespannen. ‘Rob is beter, die speelt de tweede helft, ik alleen de eerste. Dan ben ik op tijd terug voor het feestje.’ Zie je wel, denkt ze, maar ze zegt het niet. ‘Fijn dat je iets hebt kunnen regelen.’ Hij slingert zijn slip en sokken in de richting van de wasmand, stapt in de kuip en gaat zitten. Soepel voegt ze zich in de voor haar overblijvende ruimte en ze wacht geduldig tot de lavendel het laatste restje irritatie bij hem heeft losgeweekt.