INHOUD

JOHN VAN ERVE

CUBRA HOME

John van Erve

Schepenzegel van Tilburg en Goirle

 


 

Het gebeurt niet zo heel vaak, dat een redelijk gaaf schepenzegel onder een document wordt aangetroffen. Van de meeste schepenzegels die worden gevonden is de lak door de tand des tijds vaak uitgedroogd. Daardoor barsten de zegels en verpulvert de lak.

 

Bij het toevoegen van documenten aan één van de inventarissen van het archief van de Schepenbank van Tilburg en Goirle werd onderstaand zegel uit 1726 aangetroffen. Om de details van het zegel goed te kunnen bekijken werd er een sterke vergroting van gemaakt.

 

 

De tekst in de rand van het zegel luidt: S· CO·E SCABINORUM (DE T)ILBOR·HV· GOIRLE.

Voor een grotere weergave KLIK HIER.

 

De volledige tekst zou, na invulling van de puntjes moeten luiden: SIGILLUM COMMUNE SCABINORUM (DE T)ILBORGHVS GOIRLE (gemeenschappelijk schepenzegel van Tilburg en Goirle). De tekst tussen haakjes is op het zegel weggevallen door het aanbrengen van de twee openingen onder aan het zegel. Met een lias kon door deze openingen zo nodig een dun koord aangebracht worden.


 

 

In het midden van het zegel staat Sint Dionysius afgebeeld. Hij is de kerkpatroon van Tilburg.

Deze Sint Dionysius wordt meestal afgebeeld als hoofddrager. In een legende over hem wordt verteld, dat hij het niet eens was met de plaats waar hij werd onthoofd (Montmartre in Parijs). Hij zou zijn afgehouwen hoofd hebben opgepakt en ermee naar de plaats te zijn gelopen waar hij begraven wilde worden. Die plaats was het huidige Saint-Denis.

 

 

Aan de linkerzijde staat het wapen met daar boven een kroon van prins Willem van Hessen Kassel afgebeeld. In 1710 kocht hij de heerlijkheid Tilburg en Goirle en hield deze tot 1754 in zijn  bezit.

Hij was luitenant-generaal van de cavalerie en verbleef maar zeer zelden op het kasteel van Tilburg.

 

 

Aan de rechterzijde van het zegel staan de drie torens van het oude wapen van  Tilburg afgebeeld.

Op bovenstaand zegel staan drie losse torens afgebeeld. Het komt overeen met een dergelijke afbeelding op een ouder schepenzegel, waarbij de torens wel met elkaar verbonden waren.

 

Nieuwegein, juni 2016

John van Erve