INHOUD 
GOEDE VRIJDAG
INHOUD
JAN BUSTER
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina

 

 


De caissière

 

Als wij dan ‘s avonds om 21.00 klaar waren op school, wilden we maar één ding: ‘vermaak’. En het enige vermaak voor ons daar in het Eindhoven van anno 1943 was de bioscoop. In de Vrijstraat geloof ik, daar lag ‘t Rembrandttheater. Om 21.00 uur begon de laatste film en daar wilden we naar toe als er een nieuwe film was.
Een handige jongen onder ons, dus niet ik, sprak met de caissière af dat zij zes kaartjes voor ons zou bewaren. Zo gezegd, zo gedaan. We moesten dan wel hard lopen, maar voor de film begon was er nog een boel reclame.  In ruil voor het bewaren van die kaartjes sprak onze zegsman af dat we haar naar huis zouden brengen, want ‘s avonds alleen over straat, dat deed ze niet graag.
Zo was alles goed geregeld en wij brachten de caissière naar huis. We waren dus met zeven personen, de caissière en dan nog J. v.R. , J. de B. , A. de N. ,  K. M. ,  D. N.  en ik,  J.B.
Het was vér naar ’t huis van die caissière, een leuk meidje trouwens. En de eerste keer was er al geharrewar over de volgorde van het afscheid. Het sprak vanzelf dat er afscheid genomen moest worden en niet met een handje want dat was in Brabant toen nog geen gewoonte.
Ik had er niet veel over te zeggen maar ik was in ieder geval de laatste.
Een voordeel? Een nadeel? Dat is afhankelijk van je fantasie  Ik weet wel dat het wachten verdomd lang duurde, het was voorjaar en erg koud.
En toen ik aan de beurt was, had het meisje niet veel belangstelling meer. Ik eerlijk gezegd ook niet. Een afgelikte boterham, dat was ‘t.
Bovendien, hadden mijn voorgangers hun werk slecht gedaan. Of juist goed?

De volgend keer was ik gelukkig ziek.