CUBRA HOME

INHOUD FRANKEN

Redactie

Ed Schilders


© 2019 Stichting Cultureel Brabant

Jan Franken

 

 

Hereniging met een onderduiker

Dagboek van een reis van Tilburg naar Milwaukee in

1946

Transcriptie van Frankens handgeschreven tekst

door Ben van de Pol

 

Jan Franken

20 Juli 1946

Noordam

Rotterdam - New York

 

20 Juli

Vandaag dan eindelijk de vertrekdag. Vaarwel handjes geven en kusjes drukken. Om 9 uur aankomst Rotterdam; een horde zenuwachtige mensen staan al te trappelen, de ene al dwazer als de ander en vooral degenen die niet meegaan veroorzaken de meest nerveuze scènes. Een ouwe juf van over de zestig tracht overal voor te dringen maar wordt vriendelijk teruggekaatst. Na afwerking van passage - die bij sommigen nogal wat in heeft doordat 't gestorte passagegeld per bank nog niet is overgemaakt - ga je naar boven waar je nog een uurtje je kunt amuseren met het afscheid nemen.

En als je dan de loopplank overgaat met al die keurige scheepsbedienden van voren en van achteren, krijg je 't idee of je in de gang van 't circus loopt van de kooi naar de arena waar dan de show begint. Je bent nog geen vijf minuten in je hut of er is groot alarm. Oefeningen; zwemgordels aan en naar de sloepen. De zware stoompijp fluit en dan naar 't dek en maar zwaaien - nu gelukkig voor de laatste keer. Los en daarna direct eten want 't is al 2 uur. Je bestelt maar om de andere gang, anders word je te vet. Werkelijk prinsen-kost. Zalig klaar gemaakt maar te grote porties. Bij 't nuttigen van mijn derde aardappel draaien we de Nieuwe Waterweg uit en de zee op. Je krijgt dan zo'n heerlijk rommel-gevoel. Ik eet die middag maar drie aardappels.

Je wordt er aan gewoon en als je dan 's middags heerlijk op 't dek in de zon zit op een ligstoel met een kussen waar je respectievelijk fl. 4 en fl. 2,65 voor moet dokken, voel je je weer als op de boulevard in Scheveningen. Je bent al gauw thuis op zo'n boot, loopt net zo rond of dat je er je hele leven al versleten hebt en begint dan met wat medepassagiers kennis te maken. Typen van allerlei soort maar daarover later nog meer. Na 't eten van 7 uur heb je een bar en een gezellige salon tot je beschikking.

 

21 Juli

Na een heerlijke zonnige morgen wordt 't 's middags slechter, wat goed merkbaar is aan 't aantal passagiers. Het eten is zoals gewoon prima. Waar we op onthaald worden, laten de menu's wel zien, zo daarover verder niets meer. Het meest interessante is wel dat je mensen van allerlei soort en ras spreekt; Belgen, Fransen, Zwitsers, Joegoslaven, Engelsen, Amerikanen en last but not least onze echte gezellige Nederlandse mensen die wel uitblinken in dit internationaal gezelschap.

's Avonds piano-recital in de rooksalon, door een Nederlandse dokter. De meesten gaan nog vroeg naar bed maar wij blijven met een stel op om Southhampton en Wight Island bij nacht te aanschouwen. Het is erg jammer dat we er geen dag blijven liggen, maar rode schijnwerpers en witte lichtjes zover als je maar kunt kijken geven een blijvende herinnering aan deze streek.

 

22 Juli

Het weer is buitengewoon slecht en drie kwart van de mensen is ziek. De lunch en het diner dat anders in twee groepen gaat, kan rustig ineens worden afgewerkt want practisch is niemand beneden. De dining-room is n.l. ontzettend benauwd en de eetlucht die uit de keuken golft, maakt vele mensen sea-sick. Verschillenden blijven in hun hutten en anderen komen aan dek en eten daar wat sandwiches. De angst om beneden de dining-room te bezoeken is geweldig en we treffen er dan ook maar weinig mensen. De horse-races die die avond zouden worden gehouden, worden afgelast vanwege 't grote aantal zieken. We zien vandaag 't laatste stukje land en dan de oceaan op. 't Avontuur tegemoet; bruinvissen, dolfijnen en water.

 

23 Juli

Afschuwelijk weer. 't Aantal zieken stijgt. Ik zelf heb nergens last van en voel me prima. Mieke ligt wel niet te bed maar eet op dek. 't Wordt nu gezellig want je begint iedereen zo te kennen. De mensen vallen ontzettend veel mee en 't is interessant zoveel nieuws te horen uit zoveel verschillende landen.

's Avonds is er een spontane kleine bijeenkomst van enkele artisten en we ontdekken dat we met vereende krachten een prima cabaret-gezelschap zijn. Een meisje uit Zagreb speelt ongelooflijk goed de nieuwste songs en alles brult mee. We gingen om half drie te bed. Jammer dat zo weinig mensen hiervan hebben kunnen genieten. Wat is 't een genot als je niet zeeziek bent.

 

24 Juli

Het weer is helemaal omgeslaan. Heerlijk zon en de zee zo kalm als de meest ordinaire plas in Holland. Iedereen duikt weer op. De meeste mensen hebben alleen nog maar wat last bij 't aankleden. Dat is inderdaad 's morgens 't beroerdste. Roef roef wassen en dan vlug naar dek, luchtje scheppen en dan ontbijten en alles is okée. 's Avonds horse-races en na een gezellig borreltje te bed.

 

25 Juli

Hetzelfde weer en iedereen ziet er weer stralend uit. Zelfs de meest verstokte sea-sicker moet zich nu lekker voelen. De bediening aan boord is reuze. Om 11 uur 's morgens bouillon met cake en om 4 uur 's middags thee met koekjes. Ook in de eetzaal is alles prima geregeld. Een reuze gezellige hofmeester en een keuze dat 't niet leuk is. Hetzelfde in de bar waar je tussen dertig à veertig dranken kunt kiezen. Voor 't diner drinken we een borreltje met de kapitein, een gezellig klein dik ventje, een echte kapitein. 's Avonds dansen. Gelukkig dat we een goede pianiste aan boord hebben want de platen zijn niet veel. Reuze oud, en op de radio is nog niets op te vangen als wat storingen.

 

26 Juli

Slecht weer en derhalve moeten er weer een stel mensen zeeziek worden! Ik laat me 's morgens heerlijk scheren met hete doeken op je gezicht dat je bijna verbrandt. Je poriën gaan dan open, zegt men, echt Amerikaans. 's Middags klaart het weer op en 't is weer lekker warm. Iedereen is ontzettend verbrand en sommige mensen zien zo bruin dat ze in New York in geen bus of tram in zullen mogen: "Real Negro's".

We hebben een ping-pong competitie waar je reuze je tijd mee door komt. 's Avonds ontdekken we een gezellige kleine salon waar we met ons eigen stel - een man of tien - een borreltje drinken. Na een tijdje op 't dek gezeten te hebben naar bed.

 

27 Juli

Vanmorgen weer prima weer. Echt Amerikaans; een tijdje warm, dan één dag slecht weer en dan weer een tijd prima weer. We maken nog wat foto's. Dan finale van de ping-pong competitie die tussen een Hollandse tandarts en een Franse dokter gaat en die de laatste wint.

Na 't eten beginnen we al wat land te zien, 't eerste na een week water. Juist een sprookje. We liggen even stil en de loods komt aan boord, een echte Amerikaan. Rechts van ons zien we Long Island dat erg vlak is en links Staten Island dat juist bergachtig is. Long Island gaat over in New York. Nu zien we de stad, een klein stukje strand dat zwart van de mensen ziet en veel zeilboten. Een zotte Amerikaan vaart vlak voor ons door en heeft plezier. Dan zie je geen strand meer maar direct grote autobanen langs 't water. Een vaste kermis brengt allerlei attracties o.a. een hoge steiger waar je parachute kunt springen en een groot rad met tuimelwagentjes er aan. De mist trekt op en door de verrekijker kun je 't prima zien. Met grote witte letters lees je langs de kust "Welcome home, well done", speciaal voor de soldaten. Links van ons blijft het bossen en langs 't water zie je direct die mooie donkergroene kleur, iets wat je in Holland helemaal niet ziet. Om nog even aan de linkerkant te blijven, je ziet Ellis Island - een quarantaine station voor besmettelijke ziekten. Dan springen we weer over op rechts. Na 't strand en de autobanen duikt New York Stad al meer en meer op. Je ziet Manhattan met zijn geweldige wolkenkrabbers, de zakenwereld van Amerika. We gaan in quarantaine en liggen stil; de dokter komt aan boord. 't Eerste schip wat we zien is een Russisch met hamer en sikkel in top en dat voor een democratisch land als Amerika. Prachtige schepen die allemaal in quarantaine liggen. Ik vergat nog te vermelden dat we tegen 2 uur de Queen Mary van dichtbij passeerden. Zo iets is ongelooflijk en ons schip is daar nog maar een speldenknop bij. Na 't eten is 't een fantastisch gezicht: groene, oranje, rode en witte lichtjes wisselen zich af. De kermis is hel verlicht en terwijl je zo New York bij avond ziet, erger je je dood dat je er maar één km vanaf bent en dat je er niet bij kunt komen. We drinken tot afscheid nog een stevige borrel en gaan dan niet te laat naar bed.

 

29 Juli

6 uur ontbijt want om 7 uur moet alles opgeruimd zijn als de douanen aan boord komen. Om 7 uur geen douanen en we stomen op. Precies 8 uur bereiken we de wal Hoboken New Yersey onder een luid getoeter en een gelukkige mensenmassa. Nog geen douanen. Het is 9 uur en iedereen heeft op de boot te blijven. Eindelijk om 10 uur komen ze aan. We staan nogal vooraan en zijn met onze papieren vlug klaar. Als eerste Hollanders de boot af. De Amerikanen hadden n.l. voorrang.

Weer douanen voor de koffers. We zien nu de mensen die staan te wachten, want de meesten mochten niet boven komen. Slechts enkele permits waren afgegeven, natuurlijk aan Joden. Koffercontrole betekent voor ons $ 8 betalen. Daarna laten we de 4 grote koffers direct naar Milwaukee zenden, nemen een handtas met 't meest noodzakelijke voor de eerste dagen en gaan met de bus naar Pennsylvania Station. Daar de trein naar Sayville genomen en zo belandden we bij de Koster's die ons eigenlijk pas een dag later verwacht hadden. Na een boterham te hebben gegeten, praten we wat en om 5 uur drinken we een heerlijke borrel, cocktail met whisky, sinaasappel, citroen, cherry, ijs etc. en gaan daarna eten in "Alberts" met Tante Maria, Ome Louis en Joep en zijn vrouw. Je weet niet wat je proeft als die aparte bootsmaak van je eten af is. Het is een reuze gezellig restaurant en 't gezelschap valt veel mee. De vrouw van Joep is een echte Amerikaanse waar je veel plezier mee kunt hebben. Al die mensen hier in de States zijn zo ontzettend geestig. Frans is niet meegegaan. 's Middags zagen we hem even. Een gezellige borrel was 't slot van deze eerste avond aan land. Annemie gaat met Joep mee. Ik blijf bij de ouwelui slapen. Tegen half twaalf liggen we in ons nest.

 

30 Juli

Lekker geslapen en lekker weer. We werken vandaag een bende correspondentie af en 's middags maken we van 't zwembad achter hun huis gebruik. Tegen 6 uur rijden we naar Bay Shore aan de kust waar we heerlijk eten. Allemaal ontzettend grote porties waar je een eeuwigheid over doet, vooral krijg je veel vlees.

 

31 Juli

Jeannette en Joep brengen ons met de wagen naar New York. We halen eerst onze formulieren op de Holland-Amerika lijn en rijden dan verder naar 't vliegveld LaGuardia. Hadden we er het tot zover goed afgebracht, daar wacht ons tot grote ergernis de reporter van Associated Press en een van de K.L.M. managers. Foto's werden er niet gemaakt want dat was in Milwaukee leuker met John; dus we wisten wat ons te wachten stond. Kwart voor één stegen we op in een 4-motorige P.C.A. en we landden twee keer, eerst in Cleveland en later in Detroit. De eerste keer dat we vlogen. We zaten vooraan en nogal veel lawaai maar we hadden een prachtige tocht en 't beviel ons best. In Milwaukee wachtte John ons op met een reporter en er moesten foto's worden gemaakt. Daarna reden we naar huis waar Pa en Ma weer met een reporter wachtten. 's Avonds kwam er nog een en na een tijdje praten gingen we niet al te laat naar bed.

 

1 Augustus

We beginnen die morgen weer met een reporter. John gaat naar kantoor en komt ons dan even later halen voor een air-show die gegeven wordt ter ere van 't zoveelste lustrum. We hebben een speciale permit en mogen 't vliegveld op. Iets geweldigs. Zware bommenwerpers en jagers van allerlei type maken de lucht onveilig en geven hun beste demonstraties. Het is fantastisch en iedereen is er enthousiast over. Na 't eten gaan John en Dad werken en wij schrijven wat en trachten met New York onze passage terug te regelen. 's Avonds gaan Annemie en Ma naar een show en John, Dad en ik naar een cocktail-party. Deze wordt gegeven in hotel Pfister door allemaal vliegeniers van de vorige oorlog en John en ik waren geïnviteerd. We maken met een bende mensen kennis, de burgemeester (een man van 75 jaar), bankdirecteuren, managers van fabrieken en kranten etc. etc. Alles gaat broederlijk met elkaar om, echt democratisch. Om half zeven begon de borrel en om 8 uur 't diner. Daarna sprak Generaal Eaker, een van de hoogste pieten op militair gebied van de States en waarschuwde vooral voor Rusland.

Na afloop om circa 10 uur pikken we nog wat vrienden van John op en gaan in een paar bars kijken. Iedereen is reuze hartelijk en we hebben een gezellige avond. Je vindt geen restaurants zoals bij ons. Het is maar van de ene bar aan de andere hangen maar als je er aan gewoon bent is 't wel gezellig.

 

2 Augustus

Een beetje uitslapen is op zijn tijd ook niet onaardig. We lunchen vanmiddag in een old English room en eten heerlijke kaas met omelet. Daarna gaan we winkelen en we kunnen onze ogen niet geloven. Je durft niets te kopen want twee minuten later zie je weer iets wat veel aardiger is. Annemie vindt een paar schoenen, wat toiletartikelen, en ik koop wat sokken en een pullover. 's Avonds zien we een reuze leuke show met prachtige gekleurde tekenfilm. We pikken nog wat kroegjes en gaan te bed.

 

3 Augustus

We ontwaken tegen 12 uur en lunchen thuis met gebakken kaas en dito spek, een heerlijke combinatie. Daarna gaan Annemie en John zwemmen terwijl ik een massa correspondentie afwerk.

Ik krijg mijn eerste auto les in Amerika van Dad en voor 't eten spelen we nog een partij tennis. 's Avonds gaan we niet al te laat te bed want de volgende morgen is 't vroeg op. 't Huis naast dat waar John en ik slapen, wordt bewoond door twee jong getrouwde stellen en we moeten die avond nog binnenkomen. Zij waren aan 't pokeren en we speelden even mee. Ik ging met één dollar en 40 cent winst naar bed.

 

4 Augustus

's Morgens om 8 uur op en kwart voor negen naar de kerk. Daarna rijden we naar een boerderij buiten Chicago waar we 's middags picknicken. Na 't eten maken we met de lui daar een tocht per jeep zoals je 't wel eens op de film zag; heuvel op heuvel af, door sloten en kuilen enfin echt Amerikaans. Af en toe wel wat gevaarlijk maar enig. Het is een reuze farm met paarden, koeien, marmotten etc. We treffen ook een piloot die in Holland was neergeschoten in Maart '44, daarna weggeholpen werd naar België, maar een maand later in Luik werd gepakt en tot Mei '45 in Duitse gevangenschap was. We zijn tegen 9 uur weer thuis en liggen om 10 uur in bed.

 

5 Augustus

We werken 's morgens correspondentie af en na de lunch gaan Annemie en ik platen kopen in een of andere muziekwinkel waar we de hele middag zoet zijn. 's Avonds gaan we naar een film van Bing Crosby en daarna dansen we nog in een of andere tent tot één uur. Een echte Amerikaanse room met een schetterband en een negerin aan de piano.

 

6 Augustus

Vandaag gaan we weer winkelen. John, Dad en ik zijn 's middags op een lunch geïnviteerd, Ma en Annemie lunchen ergens in de stad. We zijn in een reuze gezellige club waar iedereen lid van kan zijn als hij in de eerste of tweede wereldoorlog in 't leger is geweest. Zeer democratisch. 's Middags wissel ik mijn cheque van 300 dollar in van Gelder en ga met Ma en Annemie verder winkelen. We kopen de Boston Store half leeg, zo iets als de Bijenkorf in Holland, alleen een beetje groter. 's Avonds komt de Candyman op bezoek met zijn vrouw, een reuze gezellig stel, en om 10 uur ongeveer gaan we wat vrienden van John ophalen en drinken nog een whisky in de stad. Annemie en Ma zijn naar een of ander concert.

 

7 Augustus

Tegen 12 uur op en lunch. Annemie en Ma gaan naar de kapper en manicure en ik schrijf wat correspondentie af. 's Avonds is er een cocktail-party bij een of andere Milwaukee kerel, overigens een zeer aardige vent van 58 jaar, weduwman, die party's voor jongelui organiseert bij elke voorkomende gelegenheid. Het is reuze gezellig en rond 11 uur is 't afgelopen en gaan we regelrecht naar bed.

 

8 Augustus

We hebben 't rijk alleen. Ma vliegt naar haar zuster die aan kanker is gestorven en Pa en John zijn in de zaak. We maken zelf een lunch klaar en schrijven na 't eten wat. 's Avonds een diner bij Mevr. Redeen. Een reuze aardig huis en een gezellig diner maar een zeer oninteressante conversatie. Tegen 10 uur stappen we op en zoeken we nog een pub op, en dan niet al te laat te bed want de volgende morgen naar Chicago.

 

9 Augustus

Na de lunch rijden we naar Chicago. We zijn er tegen vijven en vinden nog juist tijd een strijkijzer te kopen. 's Avonds een diner in een club met dansen en zwemmen na afloop. We zijn bij kennissen van de Colemans die in een prachtig huis buiten Chicago wonen en reuze leuke mensen zijn.

 

10 Augustus

We slapen tot 12 uur, daarna lunch. Na 't eten tennissen en zwemmen we op dezelfde club, maken dan een korte visite bij andere kennissen en 's avonds na een heerlijk diner gaan we naar Barnum en Bailey, een circus met 5 ringen dat je gerust tien keer kunt zien en dan zie je nog elke keer wat anders. Na afloop nemen we nog een biertje en dan naar huis. Er is bericht dat we 21 Augustus met de Westerdam weg kunnen.

 

11 Augustus

's Morgens om 10 uur naar de kerk. Na de lunch rijden we weg en de beach-party die we in Milwaukee die middag zouden hebben, wordt veranderd in een huis-party vanwege 't slechte weer. Tegen 2 uur is 't afgelopen.

 

12 Augustus

We zijn laat op. Om 12 uur zijn we special guests in een club en hebben daar een lunch. Na 't eten leest men alle namen voor met beschrijving van geïnviteerden, je moet dan gaan staan en iedereen begint dan te klappen. We zitten aan de hoofdtafel op een verhoging en 't is net een dierentuin met een kooi apen. Annemie en ik gaan na de lunch winkelen in de Boston Store. We dineren thuis en gaan niet te laat te bed.

 

13 Augustus

We slapen lang, gaan na de lunch even de Ambrosia Juffrouw goeden dag zeggen en boodschappen dan nog wat. Circa 4 uur gaan we een tante van John opzoeken die non is aan een girl-school. We dineren er prima en moeten na 't eten naar 't lof. Om 10 uur thuis, nog een biertje in down-town en dan naar bed.

 

14 Augustus

We slapen tot lunch. Daarna shoppen we down-town en kopen zelfs een fiets met een massa formulieren om in te vullen. 's Avonds is er een cocktail-party maar Annemie is niet erg lekker en gaat te bed. Wij hadden een stevige borrel, een heerlijk diner en daarna pokeren tot 12 uur. Nog een uurtje naar de stad en dan te bed.

 

15 Augustus

's Morgens 10 uur naar de kerk. Om één uur lunch op 't vliegveld en daarna een rit boven de stad met een open sportvliegtuig. 's Avonds een diner bij de zuster van Generaal Billy Mitchell, de organisator van de air-corps in de vorige oorlog. Een prachtig huis en we hadden diner in de tuin. Tegen 12 uur gingen we naar huis.

 

16 Augustus

Lunch in de Wisconsin club, 's middags zwommen we en 's avonds zagen we Night en Day, een prachtige gekleurde muziekfilm en we dansten nog even in Circus-room.

 

17 Augustus

We bezochten de rijkste mensen van Wisconsin op hun buitenhuis in Port Washington. Een heerlijk diner en daarna zwemmen in the Lake. 's Avonds ons tweede diner even buiten Milwaukee in een reuze leuke gelegenheid en we dansten daarna in een bar tot 3 uur.

 

18 Augustus

12 uur naar de kerk. Na de lunch gaat de hele familie inclusief naar de Snirkelman en zwemmen en zeilen daar en na afloop diner. Ik "sport" thuis en kon onmogelijk mee. We gingen niet al te laat naar bed.

 

19 Augustus

's Morgens shopping en 's middags packing. 's Avonds voor afscheid nog een borreltje in de stad gaan drinken en tegen 11 uur te bed.

 

20 Augustus

We rijden 's morgens vroeg weg met Ma en John naar Chicago waar we weer een non treffen. 't Gewone recept: de school bezichtigen en een goed diner. Na tafel rijden we naar de trein. We hebben ieder een aparte slaapkamer en dan is er een gezellige dining-room en bar. We treffen een Vlaming die al 30 jaar in Amerika woont maar nog perfect Hollands spreekt. Enkele Amerikanen laten ons mooi Amerika zien. We staan 's morgens vroeg op en bekijken de Hudson-baai.

 

21 Augustus

Na 't ontbijt zijn we in New York en komt Van Alkemade ons afhalen. We werken nog even op de broadway wat zaken af bij de Holland-Amerika lijn en lunchen dan in de stad. We kopen nog wat overhemden, stof en wat zeep.

's Middags zitten we in de taxi naar de pier en dan komen we tot de ontdekking dat we ons sailing-permit vergeten hebben af te halen. Weer terug naar New York en kwart voor vier zijn we op de pier in plaats van 2 uur. Geen douanen; gauw kaartjes in orde maken en we zien de familie Steenbergen nog even, Floor, Riet, Tineke en Ma die Dé, een jongen van een jaar of 16, naar de boot gaan brengen die in Holland gaat studeren. Hij ligt bij mij in de cabine. Om 4 uur gaan we van wal. De boot is hetzelfde type als de Noordam, alleen is alles rond gebouwd hier. Een ronde trap, een ronde bar etc. Op de Noordam was alles recht. We gaan de eerste avond niet al te laat te bed.

 

22 Augustus

We ontmoeten drie leuke lui aan boord. Een is in dienst geweest met Koos Eras, Tom Caspanni en Ernest Mutsaerts. Fried Logger is zijn naam. Het is heel ander publiek overigens als op de Noordam maar toch ook wel gezellig.

Bij Annemie ligt ook nog een jong meisje van circa 20 jaar en dan is er nog een uit Cuba ook van dezelfde leeftijd. We vinden nog een stel dat Karel Schade, Bill Janssen en heel Moergestel en Oisterwijk goed kent en met een paar Fransen en Amerikanen hebben we toch wel een aardig stel. Drie Amerikanen zijn er aan boord die ontzettend goed dek-tennissen en we spelen elke dag 2 partijen. Daarna neem je een koude douche en wring je je eigen uit. 's Avonds is 't dansen en zitten we met 't hele stel in de Lounge. Een gezellig borreltje en dan te bed.

 

23 Augustus

We treffen Vincent Eras die vertelt dat hij voor over de millioen ijzerwerk in Amerika heeft gekocht en dat dit op de Westerdam geladen is. Nu begrijp ik pas dat we zo vast liggen en dat er geen beweging in de boot te krijgen is. Bovendien is 't heerlijk weer en niemand is ziek. 's Avonds film, een borrel en te bed.

 

24 Augustus

Het personeel is niet zo gezellig als op de Noordam, speciaal de hofmeester en purser niet, maar dat komen we ook wel weer te boven. De stewards zijn prima. In de bar kunnen we maar twee pakjes cigaretten krijgen per dag en 10 cigaren. Af en toe lukt wel om te mazzelen. 's Avonds pokeren en na een uurtje in de bar te bed.

 

25 Augustus

Om half acht mis. Er is n.l. een pater aan boord. Daarna ontbijt en dan handjes geven. Van de meesten krijg je een pakje cigaretten. Een van die drie jongens bezorgt me een wind-proof cigarettenaansteker en nummer twee geeft me een zeep-menging cadeau om bellen te blazen. Erg geestig. 's Avonds een gezellig diner met een fles champagne en rode wijn na een gezellige borrel. We gaan niet al te vroeg te bed.

 

26 Augustus

Vies weer en we slapen maar lang. 's Middags thé dansant en 's avonds film.

 

27 augustus

Het weer klaart iets op maar 't is toch nog koud en de zee is nogal woelig. Met wat inbeelding er bij is er wel een mogelijkheid zeeziek te worden. Annemie en ik voelen ons lekker.