Ingrid van den Bergh

Het vingertje van Erwin Krol

Inleiding en 2 karikaturen

 

Inleiding

Mijn karikaturen onder de titel: "Het vingertje van Erwin Kroll", zijn gebaseerd op de uitvoerige alleenspraken van deze bekende weerman. Met een knipoog naar Kroll hussel ik het weer van verschillende dagen door elkaar, haal zinnen uit hun verband en verdraai deze of verzin er wat bij.

Ik wens de lezer veel genoegen met de tot nu toe ontstane afleveringen die, als het mijn schrijverspen belieft, in de toekomst worden vervolgd.


HET VINGERTJE VAN ERWIN KROLL

Aflevering 2: Geen Weer

Woensdag:

Dit is een weerkaart die u niet vaak te zien krijgt. Waarom laat ik hem dan uitgerekend vandaag aan u zien? Nou, u kunt er heel duidelijk een millibar op zien liggen. En dit, dit is nou zo’n millibar. Kijk hem daar eens liggen…

Hier ziet u een hogedrukgebied, daar is het laag, dus is er storm op til. Maar nu nog niet; morgen, dan zal het pas flink tekeer gaan. Maar het zou ook overmorgen kunnen zijn.

Goed, en nu vannacht. Heel, heel, héél veel verandering zal er niet gebeuren, het échte weer speelt zich in het noorden af. In het zuiden een etmaal lang geen weer.

Morgen aan het eind van de dag klaart het op. En mocht de zon dan even tevoorschijn komen dan is dat toch wel heel raar voor de tijd van het jaar, dus dat laat ik u niet zien. Daarachter komen weer en aantal verspreid voorkomende buien voor. Dat ziet er - zo ongeveer - zó uit. Het is niet ondenkbeeldig dat er in de avond ook wat sneeuw zal vallen. Niet zo van ho-daar-valt-een-pak-sneeuw, maar er kán wat neerdwarrelen. Wie weet wordt het nog wel ergens op een brug glad; het zou zo maar kunnen. Maar er kan ook wat regen vallen. Niet dat het nu gaat plenzen maar… ach, je weet het maar nooit in dit land.

Maar één ding wil ik u wel beloven: ik weet niet precies wanneer het gebeurt maar die storm… die komt eraan.

Donderdag:

Ik héb het u voorspeld, er is storm op til. Maar… die stelt niet veel voor. Wat de windkracht betreft tenminste. Wat het gebied betreft waar hij overheen zal razen, waait de wind uit een heel andere hoek. De stormvloed dreigt namelijk los te barsten langs de hele kust en dat is zeldzaam. Voor het laatst is dit in 1976 waargenomen.

Nou hebben we kans dat alle drie de stormvloedkeringen in Zuid-Holland en Zeeland vannacht tegelijk dichtgaan en dat is uniek, dat kan ik u wel zeggen. En zegt u nou niet waar heeft die man het over! Want stelt u zich maar eens voor dat er werkelijk een stormvloed gekeerd moet worden, daar moet ik toch niet aan denken. Nou, dat doe ik dan ook niet.

Nu hebben de hoge heren overwogen de kroonprins om advies te vragen, want die gaat in ons land over het water, waar of niet?. Nee, niet letterlijk natuurlijk, hoewel… in Bartlehiem… een paar jaar geleden... Maar nee, daarvoor moet het gaan vriezen en dat doet het bij lange na niet. Het blijft dus nog even spannend, we gaan het zien. Of niet natuurlijk.

Vrijdag:

De hoge heren hebben gesproken; alle drie de keringen gingen dicht, in één klap. Een record! Zo onder het mom van "Beter ten hele gedraaid dan ten halve gekeerd." Dat is een doordenkertje, mensen (vingertje). Ik bedoel natuurlijk die stormvloed, maar dat had u vast wel begrepen.

Goed, het stormde dus, hoewel… een superstorm, nee, dat was het niet. Meer dan één of twee dakpannen zijn er niet afgewaaid. Een storm in een glas water dus. Maar die paar dakpannen wilde u natuurlijk niet op uw hoofd krijgen. Dus bleef u massaal binnen, dan hoefde u dáár in ieder geval niet van wakker te liggen en dat deed u dan ook niet. Waar u wél van wakker lag dat was de vraag "worden die keringen nou gesloten of niet?" Nou u kon er de wekker op zetten, zo om een uur of drie. Uw weerman draaide zich toen nog eens lekker om want als het hele land al wakker ligt dan is dat meer dan genoeg.

Enfin, het waaide flink, maar een orkaan? Nee, dat was het nou ook weer niet en vannacht verandert daar niks aan.

Morgen overdag zitten wij met die neerslag hier; of nee, het front trekt naar Duitsland dus daar zitten wij dan niet mee. En wat de temperatuur betreft: hier staat zeven graden maar het zouden er ook acht kunnen zijn. Erg warm wordt het dus niet maar erg koud ook niet. Kortom: nog steeds (vingertje) geen weer.

November 2007


HET VINGERTJE VAN ERWIN KROLL

Aflevering I: Monoloog na het nieuws van 20.00 uur

Maandag:

Het is op het moment rustig, maar saai. U ziet op de computeranimatie een hogedrukgebied liggen en dat ligt daar voorlopig nog wel even. Het blijft allemaal een beetje van hetzelfde, ik heb niet het idee dat het dichterbij komt, hoewel…

Kortom, er verandert niet veel. Ik eindig zoals ik ben begonnen, het is rustig maar saai.

 

Dinsdag:

Er gebeurt eigenlijk maar heel weinig. Wat er gebeurt…

Zoals ik al zei: bij ons gebeurt er eigenlijk niet zoveel. De neerslag ligt zo ongeveer tussen de 0 en 1 millimeter. Er waait een straffe, echt straffe wind. Maar als die afzwakt wordt het gewoon… wat zal ik zeggen…? vroeg lenteweer. Het kan ook laat winterweer zijn. We zullen het zien.

 

Woensdag:

Er gaat iets veranderen, als ik het goed heb. Maar eerst het volgende: wat u hier ziet lijken wolken… al zijn het geen wolken. Er waren vandaag ook helemaal geen wolken maar dit… dat zijn industriële stapelwolken, die komen uit deze pijpen hier. En zo doet zich het fenomeen voor dat het zonder wolken toch bewolkt kan zijn. Dat gebeurt maar… laat ik zeggen… één keer in de… nou ja, je ziet het bijna nooit.

Zoals ik al zei: er lijkt iets te veranderen maar veel is het niet. De temperatuur blijft nagenoeg hetzelfde en vannacht kan er mist optreden. Dat geeft een wat vaag beeld, het is dan ook niet helemaal duidelijk of er véél mist zal zijn. Maar voor het geval dát: kijkt u vooral uit in de ochtendspits, die kan levensgevaarlijk zijn. In de loop van de ochtend gaat de mist verdwijnen, misschien ís die dan zelfs al verdwenen.

In de middag vooral, voorál in de middag, kan de zon doorbreken. Hoevéél zon er zal zijn dat durf ik u niet te vertellen. Dat doe ik dan ook niet. Maar het wordt het ongeveer 2 graden. En dán gaat het veranderen. De ijsmeesters in het hoge Noorden kunnen maar beter vast de kluunplaatsen gaan bepalen.

Na vrijdag wordt de onzekerheid groter en ná het weekeinde… ik kan niets anders verzinnen… ná zondag is de vorst weer verdwenen.

 

Donderdag:

Het zal gaan gieten, maar eigenlijk moet het droog blijven, anders klopt het weerbericht van morgen niet. Afijn… Boven de Britse eilanden… nee, dit is Ierland… zien we een boel… een groot gedeelte… zeg maar bewolking. Die verdwijnt niet meteen, nee, dat gaat héél geleidelijk. Ziet u het bewegen allemaal? Nou ik niet. Dat kan ook niet, want wij zitten in een hogedrukgebied. Nederland is helemaal prachtig, behalve… in het zuidoosten. Maar warmte… daarvoor moet u echt naar het zuiden… Sicilië… 20 graden.

Vannacht komt er vorst, een graad of vier onder nul. Er zijn ook plaatsen waar het een graad of vijf kan zijn, al weet ik niet helemáál precies of dat nou ónder of bóven het vriespunt uitkomt.

En de neerslag… het zijn geen grote hoeveelheden maar er kan wel twee millimeter vallen en dat betekent regen, afgewisseld met buien. Er kan de komende dagen elke dag wel wat vallen. Maar helemaal 100% zeker durf ik het niet te beloven en het is ook nog niet zeker of er alleen een paar buien komen of dat er ook onweer bij komt. Dat weten we pas als we de buien tegen komen. Het begint vanavond al en de rest… dat zien we morgen.

 

Vrijdag:

De komende dagen gebeurt… ja, wat gebeurt er nou eigenlijk? Dat vraag ik me af.

Laten we ons beperken tot wat er op dit moment gebeurt. Vandaag was het droog al denk ik dat het niet helemáál droog was. Er viel een spat regen maar die stelde niet veel voor. De enkele donderklap die te horen was, was nauwelijks te horen.

De zon was vandaag wat minder te zien dan de computeranimatie aangeeft. Maar morgen wordt het warmer, zonder dat ik nou zeg het wordt écht warmer. Nee, ik denk eigenlijk dat we heel naar weer gaan krijgen, als ik me niet vergis. Het kan behoorlijk gaan waaien, denkt u daaraan als u de weg op moet. Zodat u, als u achter het stuur zit, weet dat het behoorlijk kan gaan stormen. En er komt regen bij, niet echt veel, nee, het gaat hozen. Dat kan ik u wel vertellen.

Eigenlijk kunt u maar beter binnen blijven, ofschoon… het is niet echt zeker. Maar klunen… dat is er voorlopig niet bij.

 

Zaterdag:

Ik vertelde u gisteren dat het een herfstachtige dag zou worden, nee een stormachtige dag met behoorlijk wat wind. En wat gebeurt er…? Het vroor dat het kraakte. Eén ding weet ik zeker: je weet het nooit helemáál zeker. Een enkele donderklap, of misschien twee, je wéét het niet. En hier en daar kon er een druppel water vallen. Nu denk ik bij mezelf: altijd hier en nooit daar, maar dat is het lot van ons meteorologen. Het was vroeger met Sinterklaas al gissen; hij strooide altijd in de éne óf in de andere hoek. Net als de wind, je weet nooit uit welke richting die ging waaien. En ik weet het nog steeds niet. Ik steek dan ook graag mijn hand in eigen boezem, een andere boezem zie ik trouwens niet.

En nu wordt het allemaal nog veel onzekerder met al die regen en dan weer periodes met extreme droogte. Ons klimaat… wat zal ik zeggen… de statistieken van de afgelopen tien jaar, nou die liegen er niet om. Ik kan vanuit mijn positie niet zien of de bodem gaat inklinken óf dat de kwelklei alles gaat opslurpen. Wat ik altijd zeg, dat zeg ik ook nu: je weet het niet, je wéét het gewoon niet.

Maar morgen… dán (vingertje) gaat het gebeuren.

 

januari 2005