Klaas de Graaff

 

Een zielig figuur uit Mill

 

Misdaad: doodslag

Jaar: 1907

Topografie: Mill

 
INHOUD DE GRAAFF MOORDZAKEN IN BRABANT

CUBRA HOME


© 2019 Klaas de Graaff & Stichting Cultureel Brabant


 

 

 

Een zielig figuur uit Mill

Piet Verbruggen is 53 jaar, landbouwer in Mill en vijf jaar eerder getrouwd met de toen 28-jarige Drika Schaap. Hij is hardhorend zegt het gevangenisregister en hij heeft een slechte bottenstructuur. In Mill staat hij bekend als “Pet Schoen”.

Foto BHIC. Stationsstraat Mill omstreeks 1925

Als hij op 28 januari 1907 om kwart over acht in de avond in de herberg van Giessen veldwachter Johannes Maas tegenkomt, zegt deze tegen hem dat hij hem thuis zal brengen. De reden van dit nobele aanbod blijft vaag, maar het kan zijn dat Piet door de drank niet meer stabiel is. Volgens zijn eigen verklaring koestert hij geen enkele wrok tegen deze begeleider en vindt hij het wel goed dat de diender hem wegbrengt. Onderweg gaan ze samen nog naar de herberg Thijssen waar hij en getuige Verberk nog elk een rondje bier doen. Onderweg naar huis lopen ze over de Kerkse brug en daar grijpt volgens Piet de veldwachter hem bij de schouders onder het uiten van “terug, gij zijt een deugniet! Gij zijt niet goed voor uwe vrouw”. Vervolgens krijgt hij met een zware stok enkele pijnlijke slagen te verduren. Er volgt een vechtpartij waarbij Piet Verberne Jan Maas de gerechtsdienaar enkele klappen toedient en hij in zijn gezicht krabben oploopt. Door de worsteling vallen beiden over een gespannen draad. Als ze weer overeind komen staat Maas met een revolver in de aanslag tegenover hem, maar Verbruggen weet die te ontfutselen, waarmee hij de veldwachter daarna behoorlijk hard op zijn hoofd en gezicht weet te timmeren, het vuurwapen in het water gooit en wegvlucht. Dit alles volgens de verklaring van Piet zelf. Dat hij behoorlijk tekeer moet zijn geweest bewijst wel de autopsie die enkele artsen op het lichaam van Maas later uitvoeren. Het hele gezicht was vergeven van de sneden en wonden, rondom de ogen, wenkbrauw en haargrens.

Als de dader de dag erna polshoogte gaat nemen ziet hij wel een plasje bloed in het gras waar ze gevochten hebben, maar niet het slachtoffer. Die wordt op dezelfde dag wel gevonden door veldwachter Van Dijk, die ook een plas bloed ziet bij de Kerkse brug en een afdruk in het hoge gras in de vorm van een lichaam. Ook een stok, die hij herkent als eigendom van collega Maas. De nabijgelegen molshoop siert een afdruk van een klomp die achteraf de exacte vorm heeft als de klomp van Verbruggen.

Als de politie Verbruggen arresteert, zegt hij dat Maas hem wilde doden en dat hij uit zelfverdediging heeft gehandeld. Maar de drie rechters zijn daar op 30 april 1907 verre van overtuigd, want het volkomen verminkte gezicht duidt eerder op een daad van een waanzinnige dan die van een verdediger.

Overigens is het niet de eerste keer dat hij wegens agressie met de politie in aanraking komt. Vier jaar eerder staat hij wegens mishandeling in de verdachtenbank, maar dan loopt het met een sisser af.

Hij krijgt een straf van vier jaar aan zijn broek, die na een hoger beroep nogmaals bevestigd wordt. Zelfs cassatie levert niets op. Hij krijgt aan het einde van zijn straf  negen maanden gratie waarschijnlijk wegens zijn genoemde  gebreken en komt eind 1910 uit de gevangenis te Breda. Zijn vrouw overlijdt op 28 mei 1919 in de psychiatrische inrichting in Vught en hijzelf op 29 juni 1930 in Breda op 76-jarige leeftijd.

Uit het register van het Huis van Bewaring Den Bosch.