Klaas de Graaff

 

Zijn bloed lag in de sneeuw

 

Misdaad: Doodslag?

Jaar: 1925

Topografie: Oss

 
INHOUD DE GRAAFF MOORDZAKEN IN BRABANT

CUBRA HOME


© 2019 Klaas de Graaff & Stichting Cultureel Brabant


 

 

 

Zijn bloed lag in de sneeuw

Het was bitter koud op 5 december 1925, wel min tien graden,  maar niet te koud om in Oss een borrel te vatten. Zoals wever Nard Ouwens, 25 jaar, deed, en zijn vriend, de negentienjarige Tinus Boeijen en nog twee anderen. Om twaalf uur verlieten ze samen met Hannes Hartogs de kroeg en liepen in de Kazernestraat naar hun respectieve huizen. De kranten schreven dat er toen nog niets aan de hand was, maar ondertussen. Want plotseling hoorden ze een schreeuw achter zich. Terugkerend zagen ze Hannes bloedend in de sneeuw liggen. In plaats van hem te helpen liepen ze gehaast door.

Een uur later kwamen er wandelaars langs die het slachtoffer naar het naburig huis van de weduwe Van Well brachten, waar Hannes kort daarop overleed. Dokter Stolz kon niets meer voor hem betekenen, maar een priester gaf hem nog het Heilig Oliesel.

Zes messteken hadden een eind aan zijn leven gemaakt. Het viertal dat met hem had gewandeld,  werd gearresteerd, maar de politie kon er toen nog niet achter komen wie van hen verantwoordelijk was voor die dodelijke steken. Wel had Hannes Hartogs  met Tinus achteraan gelopen en had de laatstgenoemde een bebloed mes in zijn hand. Ook Nard werd door de politie als verdachte in deze zaak aangemerkt.

Toch kon de officier van justitie in de zitting van 15 juli niet bewijzen dat een van hen of beide Ossenaren wettelijk schuldig waren aan moord of doodslag en stelde de rechtbank op 29 juli 1926 hen in vrijheid. Oss kreeg opnieuw het odium van criminele stad op zijn bord.