Klaas de Graaff

 

De knuppel erop

 

Misdaad: zware mishandeling met de dood tot gevolg

Jaar: 1923

Topografie: Nuenen

 
INHOUD DE GRAAFF MOORDZAKEN IN BRABANT

CUBRA HOME


© 2019 Klaas de Graaff & Stichting Cultureel Brabant


 

 

 

De knuppel erop

“De kermis te Nuenen is niet zoo gelukkig afgeloopen als velen wellicht zullen denken”, zo begint het Eindhovensch Dagblad op 15 juli 1923.

Het was die zondag 8 juli met 27 graden een warme dag. Ook de avond tussen acht uur en het invallen van de duisternis was het zwoel op de Broekdijk te Nuenen. Daar hield een groep jongeren een party in kermisstemming bij ene Van Nuenen. Maar na verloop van tijd trad er enige verveling op en werd Karel van Bommel de deur uitgezet.  Deze had het niet met feestgenoot Toon van Heertum uit Stiphout die met een knuppel naar voren kwam. Karel echter was ook voorzien van een dergelijk slagwapen dat hij met beide handen omvatte en er onmiddellijk een klap mee uitdeelde op het hoofd van Toon. Deze was tegen een dergelijke dreun niet bestand, want hij viel gelijk hulpeloos ter aarde.

In bewusteloze toestand brachten ze Toon van Heertum naar zijn ouderlijk huis dat achter de Warande in Stiphout lag. Daar kreeg hij geneeskundige hulp van een dokter uit Nuenen, die aanvankelijk de ernst ervan niet inzag. Maar 4 dagen later op donderdag 12 juli overleed het slachtoffer toch nog plotseling . De bekende arts Mentrop onderzocht op last van justitie het dode lichaam van Van Heertum en kwam tot de conclusie dat er door een grote slag op het hoofd een bloeding was ontstaan in het hersengedeelte, wat het overlijden tot gevolg had gehad.

Nardus van Nuenen en Janus Aarts die bij het groepje erbij waren, getuigden voor de rechtbank dat Toon zijn knuppel niet in slaghouding bij zich had en Karel wel. Dus het argument dat Karel aanvoerde, dat hij uit zelfverdediging had gehandeld, ging niet op. De rechtbank kwam op 4 oktober tot een oordeel dat er sprake was van zware mishandeling die de dood tot gevolg had gehad.

Omdat Karel, die op het Laar 122 in Gerwen woonde  een blanco strafregister had, kreeg hij van de heren rechters een gevangenisstraf van drie jaar.

Uit het strafregister van het Huis van Bewaring ‘s-Hertogenbosch