INHOUD PALEIS RAADHUIS
CUBRA HOME
Heemkundig werk op CuBra
Heemkunde Tilburg Pierre van Beek
Heemkunde Tilburg Lambert de Wijs
Heemkunde Tilburg A.J.A.C. van Delft
Diverse auteurs

Deze rubriek wordt geredigeerd door Ben van de Pol

Copyright 2017 van deze digitale presentatie en ontsluiting: Stichting Cultureel Brabant - CuBra & Ben van de Pol

 

Van Paleis tot Paleis-raadhuis

 

 

Hoofdstuk 2

 

Uit de Nieuwe Tilburgsche Courant van 06-01-1936 t/m 17-03-1936


Inhoud

[Datum - weekdag - pagina - Titel / In roze de signatuur - Ongesigneerde stukken zijn redactionele bijdragen]

 

36 01 06    ma    2     1 Gedenkboek Paleis-Raadhuis

36 01 06    ma    2     2 Geschenk voor het Paleis-Raadhuis van het dienstpersoneel

36 01 14    di      8     De bouw van het Kon. Paleis + Tabel 4 PR   LdW

36 01 15    wo    2     1 Heuvel's Belang - Spoedvergadering

36 01 15    wo    2/3  2 Tilburg Vooruit - Advertentie vergadering

36 01 16    do     2     1 Komt H.K.H. Prinses Juliana?

36 01 16    do     2     2 Tilburg Vooruit - Verslag vergadering

36 02 04    di      3     Tilburg Vooruit bereidt een 8-daagsch feest voor

36 02 05    wo    3     Een openluchtspel van Willem II en het Paleis?

36 02 06    do     4     1 Oproep TV aan ver.besturen voor de vergadering van 17 februari

36 02 06    do     10   2 Gecombineerde vergadering van V.M.V. en Heuvel's Belang

36 02 08    za     11   Ing. St. - Het openluchtspel

36 02 15    za     2     1 De inrichting van het nieuwe Stadhuis   Kath. Zuiderfront

36 02 15    za     3     2 Tilburg Vooruit - De vergadering van a.s. Maandag

36 02 17    ma    2     1 De opvoering van het openluchtspel

36 02 17    ma    4     2 Oproep TV aan ver.besturen voor de vergadering van hedenavond

36 02 18    di      2     1 Tilburg Vooruit - Verslag vergadering 17 februari

36 02 18    di      7     2 Ing. St. - De Tilburgsche meubelindustrie   Een werkloos Meubelmaker

36 02 20    do     2     Tilburgsche Vogelclub - Jaarvergadering

36 02 24    ma    3     Handelsreizigersvereeniging Noord-Brabant - Alg. ledenvergadering

36 02 25    di      10   Ingez. Stukken - Over werkloozen   Een arbeidersvriend

36 02 27    do     2     1 Gunning Marmerwerken

36 02 27    do     3     2 Inzameling geld   Red. N.T.C.

36 03 02    ma    2     1 De komende "TIMITO" (Tilburgsche Middenstandstentoonstelling)

36 03 02    ma    2     2 R.K. Handelsvereeniging St. Franciscus van Assisië - Alg. vergadering

36 03 10    di      2     Arnhemsch orkest in Tilburg?

36 03 12    do     3     Vereeniging van Parkietenkweekers in N.-Brabant - Jaarvergadering

36 03 13    vr      3     Aanbod van Beka

36 03 14    za     3     Het concert ter gelegenheid der Stadhuisfeesten

36 03 16    ma    11   De Ronde van Tilburg

36 03 17    di      2     1 Terrein TIMITO

36 03 17    di      2     2 Ned. R.K. Middenstandsbond - Algemeene ledenvergadering

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 6 januari 1936

 

 

Gedenkboek Paleis-Raadhuis

 

Ter gelegenheid van de ingebruikneming van het Paleis-Raadhuis - waarvan de restauratie eerst thans flinke vorderingen begint aan te nemen - zal een gedenkboek verschijnen van de hand van den heer L.G. de Wijs. Het geschrift wordt verlucht met mooie illustraties en zal allerlei bizonderheden bevatten, omtrent hetgeen aan den paleisbouw is ten koste gelegd en welke bestemmingen het zooal gevolgd heeft enz. De schrijver heeft daartoe de medewerking ingeroepen en verkregen van het Koninklijk Huis-Archief en enkele particulieren, die nog documenten uit vroegere nalatenschap in bezit hebben.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 6 januari 1936

 

 

Geschenk voor het Paleis-Raadhuis van het dienstpersoneel

 

Op voorbeeld van Tilburg Vooruit, dat een dezer dagen de bevolking zal oproepen tot 't stellen van een daad van burgerzin bij de ingebruikneming van het Paleis-Raadhuis, hebben de hoofden van takken van gemeentedienst, de gemeentesecretarie inbegrepen, aan het hun onderhoorig personeel een circulaire gericht, waarin opgewekt wordt om een geldelijke bijdrage te schenken, in een gezamenlijk aan te bieden feestgave. Dit sympathieke denkbeeld, dat het eerst is besproken in een conferentie met de hoofden van takken van dienst, zal eerstdaags aan het oordeel van de betrokkenen (ambtenaren, beambten en werklieden) worden onderworpen. Het ligt in de bedoeling een bepaald percentage van salaris of loon te vragen, zoodat de bijdrage daardoor tegelijk progressief wordt. Men verwacht op deze wijze een belangrijke som bijeen te brengen. In gemeentelijke Overheidskringen wordt deze spontane daad hoogelijk gewaardeerd.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 14 januari 1936

 

 

Koning Willem II en Tilburg

 

Zijn zorg voor werkverschaffing in een tijd van groote werkeloosheid (1)

 

 

Toen Koning Willem II in 1840 de regeering aanvaardde, zag hij zich voor een alleszins niet benijdbare taak gesteld. De schatkist was leeg, handel en industrie maakten zorgelijke tijden mede, de belastingen drukten zwaar en het spook der werkeloosheid waarde rond. De Koning zag met smart, want hij had zijn vaderland hartelijk lief, dat vooral ook in zijn geliefkoosd Tilburg, waar hij reeds lange jaren met spontane vereering en hoogachting werd omringd, de nood hoog gestegen was en hij zon op middelen om aan de arbeiders werk en daarmede brood te verschaffen. Hij had die middelen spoedig gevonden; er was in onze stad nog zooveel te doen, de landbouw kon worden geholpen, de lakenindustrie kon de betere wollen gebruiken en als zuidelijke residentie en militaire plaats was er nog werk te over. Al deze omstandigheden nam de koning te baat om den arbeiders werk te verschaffen, zonder daarbij de schatkist te belasten en daardoor belastingverhooging noodzakelijk te maken. De koning tastte daarvoor in zijn eigen beurs; daardoor komt de koning nog fierder voor ons te staan, wordt hij voor ons land in 't algemeen en voor onze stad in 't bizonder nog dierbaarder, komt zijne figuur in een nog helderder licht.

Aan de hand van eenige, door ons pas gevonden bizonderheden omtrent des konings leven en streven in onze stad, zullen wij eenige der werkverschaffingsobjecten van koning Willem II, welke nimmer zoo volledig zijn gepubliceerd, omdat men het bestaan er van niet bevroedde, naar voren brengen.

 

De bouw van het Kon. Paleis *

Ofschoon de landontginningen en bouw der hoeven van vroegeren datum zijn, zullen wij toch eerst den bouw van het Kon. Paleis behandelen, omdat deze in elk geval het voornaamste is, juist ook met het oog op de a.s. bestemming van representatief Raadhuis.

De eerste komst van den koning in Tilburg (2) dateert uit het jaar 1830 toen hij hier zijn hoofdkwartier gevestigd had. Wanneer de koning voor militaire aangelegenheden in Tilburg vertoefde, genoot hij gastvrijheid in het huis van Thomas van Dooren, dat destijds gestaan heeft op den hoek Willem II-straat - Heuvelstraat, ter plaatse van magazijn "De Duif". Toen zijne aanwezigheid in Tilburg meer geëischt werd en hij tevens de plaats meer had liefgekregen en hij er met voorkeur vertoefde, kwam de gedachte bij hem op er een huis te koopen. Dit vond hij bij zijn persoonlijken vriend Josephus Nicolaas Frankenhoff, een Tilburgschen lakenverver, die een huis bezat, ter plaatse waar vroeger de gedenknaald achter de kerk van 't Heike gestaan heeft. In de stukken, die wij boven noemden, wordt van dit huis steeds als van het Paleis gesproken; bij den bouw van het eigenlijke paleis, wordt het gebouw als "oud-Paleis" betiteld.

Toen de Koning in 1840, bij de abdicatie van Koning Willem I, den troon had beklommen, kreeg hij behoefte aan een huis, dat meer in overeenstemming met zijn waardigheid was en besloot hij tot den bouw van het paleis. Door zijne opvoeding en langjarig verblijf in Engeland had hij een zekere voorliefde gevat voor de bouwstijl der Engelsche kasteelen en besloot hij dien trant te volgen. Hij vervaardigde zelf de teekeningen; ofschoon deze teekeningen niet meer voorhanden zijn, moet men deze vervaardiging niet opvatten in dien zin, dat de koning een heel stel architectonische bizonderheden op 't papier heeft gesteld, eerder eene ruwe schets, waarin de hoofdgedachte van het gebouw lag.

Waar de koning in 1840 reeds op den troon was gestegen en pas in 1847 zijn nieuw paleis deed bouwen, daar kan men uit opmaken, dat hij met zijn plannen geen groote haast heeft gemaakt; trouwens er waren nog andere zaken die, naast het staatsbestuur, zijne zorg eischten, zooals de bouw en onderhoud der hoeven, wegenaanleg, kazerne, manege, ververij, zeepziederij, enz. Al deze zaken eischten groote sommen en de koning komt voor ons nog in een aangenamer licht te staan, wanneer wij constateeren, dat zijne zorg eerst naar anderen uitging; pas op 't laatst dacht hij aan zijn eigen huis, aan zijn eigen gezellige omgeving en verblijf. Dat typeert den koning en doet onze waardeering nog stijgen. Mede om de stijgende werkeloosheid te bestrijden deed hij ten slotte zijn paleis bouwen.

Wij lezen dan in de stukken:

"1847. Den 7 July 1847 van Z.M. den Koning aangenoomen het bouwen van het nuewe Paleis, voor een som van zeeven en vijftig duijzend guldens, zegge f 57.000.

Nog volgens acoord aangenoomen het ophoogen en het terras aan den agterkant van het Paleis voor een som van drie duijzend guldens, zegge f 3.000.

Maakt te zaamen volgens acoord f 60.000."

Op deze aannemingssom werden, naar gelang van de vorderingen van het gebouw, termijnbetalingen gedaan; de geheele kwijting geschiedde op 28 October 1850. Bij den dood des konings was nog niet alles afgewerkt, zoodat bij liquidatie van den boedel de resteerende penningen voldaan werden.

Deze aannemingspost van het Paleis leert ons nog eene bizonderheid van het gebouw. Eerstens, dat door de suppletoire post van 3000 gulden blijkt, dat de voorkant van het paleis is aan den kant van de kerk en niet aan den kant van het Willemsplein, zooals vaak beweerd is. Men heeft vroeger aangenomen, dat het terras, waar tijdens het paleis als Rijks H.B.S. de leeraren op en neer wandelden, in latere jaren is aangebracht geworden. Bovengenoemde post weerspreekt deze meening ten stelligste. Wel blijkt er uit, dat de koning zijn eerste plan gewijzigd heeft.

De eerstesteenlegging van het nieuwe paleis had plaats op 13 Augustus 1847, dus vrij kort na de aanbesteding welke onderhandsch geschiedde. Bij deze eerstesteenlegging toonde de koning zich een vrijgevig gastheer en werkgever, want we lezen daaromtrent: "1847. Den 10 Augustus is Z.M. de Koning weder in Tilburg gekomen en heeft den 13den den eersten steen gelegd van het nieuw te bouwen paleis en wel met zeer veel plechtigheid. De 3 gilden als St. Dionysius, St. Sebastiaan en St. Joris met hunne vanen en standaard, alsmede het muziekgezelschap de Harmonie waren erbij tegenwoordig. Al het werkvolk van Z.M. is dien dag en 3 dagen er na getracteerd in de herberg." Deze eerstesteenlegging was dan ook een feit van bizondere beteekenis voor Tilburg; in de oude gildenrekeningen vinden wij, dat ook de gildebroeders er menig pint bier op gedronken hebben; voor de dames werd zelfs een extra dansfeest georganiseerd.

Men heeft wel eens beweerd, dat er twee jaren aan het paleis gebouwd is; ook dit is een legende, die nu wedersproken kan worden. De bouw heeft slechts 11 maanden in beslag genomen, want den 10den Juli 1848 was het paleis reeds zoover gevorderd, dat de muren konden worden bespannen, om daarna behangen te kunnen worden. Het zou ons te ver voeren, de geheele inrichting te bespreken, genoeg zij het dat aan de inrichting nog ruim 2000 gulden ten koste werd gelegd. Hierbij waren tevens nog eenige dingen, die vergeten waren, zooals 2 privaten in den bascour enz. Den 2den Maart 1849 werden de meubelen gelost en in het paleis gedragen, alsook werden de kachels en haarden geplaatst, de slaapplaatsen ingericht.

Wat den koning op 13 Maart 1849 naar Tilburg dreef, vraagt prof. Bosscha, het antwoord is dit: Zijn huis, zijn paleis was klaar, gemeubileerd, de gordijnen gehangen, hij wilde het werk inspecteeren en zijne woning in bezit nemen. God had echter anders beschikt en noodde hem naar de eeuwige woning, want op 17 Maart 1849 legde de bouwheer van het Paleis zijn moede hoofd neder. Dan lezen we, dat de haarden en kachels in 't vet worden gezet; de meubelen met gordijnstof bekleed. Hierin spreekt de diepe tragiek, welke het overlijden van den koning over Tilburg gebracht heeft. Voor onze stad was een groote periode afgesloten. Dit culmineerde in de volgende post:

 

 

In deze kist werd het stoffelijk overschot van Tilburg's groote weldoener ten grave gedragen, diep betreurd en met weemoed nageoogd door Tilburg's burgerij. De herinnering aan hem echter zal nog sterker dan tot dusverre in Tilburg's nieuwe raadhuis voortleven.

 

 

LAMBERT G. DE WIJS

 

 

1. Door de welwillendheid van de familie W. Goyarts-Schröder, wier overgrootvader het paleis gebouwd heeft, waren wij in de gelegenheid inzage van oude familiepapieren te nemen, waarvoor wij hierdoor onzen welgemeenden en erkentelijken dank betuigen.

2. Men wilde dat koning Willem II reeds eenige jaren vroeger met Tilburg heeft kennis gemaakt, zij het dan terloops. In elk geval staat vast, dat de koning, als Prins van Oranje, reeds in 't jaar 1814 in 't Hotel de Gouden Zwaan zijn middagmaal genuttigd heeft en audiëntie heeft verleend. In den strijd tegen Napoleon zijn zijne troepen gedeeltelijk ook hier gelegerd geweest, en werd het hoofdkwartier den 2den April 1814 te Tilburg gevestigd. Wij gelooven dus niet, dat de keus op Tilburg, als zuidelijke residentie, geheel willekeurig is geweest.

3. De lijkkamer is de groote vestibule van het paleis.

 

 

* Voetnoot redactie:

De twee andere bijdragen over de zorg van Koning Willem II voor de werkverschaffing in Tilburg kunt u vinden in de NTC van maandag 3 en dinsdag 11 maart 1936.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - woensdag 15 januari 1936

 

 

Heuvel's Belang

 

Uit het verslag van de op 14 januari gehouden spoedvergadering van Wijkvereeniging Heuvel's Belang:

 

Het plan van Tilburg Vooruit om gedurende de maand Juni naar aanleiding van de opening van het nieuwe gemeentehuis eenige feestelijkheden te organiseeren, vond groote sympathie bij de vergadering. Men zal dan ook de plannen van Tilburg Vooruit steunen en gaarne zijn medewerking verleenen als er een beroep op Heuvel's Belang gedaan wordt.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - woensdag 15 januari 1936

 

 

Tilburg Vooruit

 

Wij verwijzen naar achterstaande advertentie, waarin Tilburg Vooruit hare leden herinnert aan de algemeene vergadering op hedenavond half negen op de bovenzaal van Café l'Industrie Heuvel.

Op deze vergadering zal worden voorzien in de vacature Jos Woestenbergh, terwijl tevens zal worden besproken de ingebruikneming van het Paleis-Raadhuis, alsmede verdere festiviteiten.

 

 

 

Advertentie

 

 

Tilburg Vooruit

 

Het Bestuur van Tilburg Vooruit herinnert hare leden aan de VERGADERING van hedenavond te HALF NEGEN op de bovenzaal van Café L'INDUSTRIE Heuvel, waar de bestuursverkiezing plaats heeft.

 

Het Bestuur

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - donderdag 16 januari 1936

 

 

De ingebruikname van het Paleis-Stadhuis

 

Komt H.K.H. Prinses Juliana?

 

 

Naar wij vernemen zouden er bij het bestuur van Tilburg Vooruit plannen bestaan stappen te ondernemen om te bereiken, dat H.K.H. Prinses Juliana de ingebruikname van het Paleis-Stadhuis in Juni a.s. met Haar hooge tegenwoordigheid zal vereeren.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - donderdag 16 januari 1936

 

 

Tilburg Vooruit

 

Uit het verslag van de op 15 januari gehouden vergadering van Tilburg Vooruit:

 

De heer de Wijs doet daarna mededeeling omtrent het onderhoud, dat hij met den heer van Beurden bij den Burgemeester heeft gehad omtrent verscheidene festiviteiten in 't jaar 1936, o.a. de opening van het Paleis-Raadhuis. Tilburg Vooruit heeft aan den Burgemeester aangeboden om de leiding te nemen bij eventueele feesten, alsook het inzamelen van gelden voor een cadeau bij de opening. Dit werd door den Burgemeester zeer op prijs gesteld.

 

Hierna komt in bespreking op welke wijze Tilburg aan het gemeentebestuur een huldeblijk zal aanbieden bij de ingebruikneming van het nieuwe gemeentehuis. Door verscheidene leden wordt aan de discussies deelgenomen. Besloten wordt om eene vergadering te beleggen, en zeer spoedig, met alle organisaties, zoowel op politiek of sportgebied, en hunne hulp in te roepen voor het houden van eene collecte.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 4 februari 1936

 

 

Opening Paleis-Raadhuis

 

Tilburg Vooruit bereidt een 8-daagsch feest voor

 

 

Maandagavond heeft het bestuur van Tilburg Vooruit opnieuw vergaderd in Hotel Suisse onder voorzitterschap van den heer Fred. Mutsaerts. Er zijn heel wat plannen op het tapijt gebracht. Om te beginnen ligt het in de bedoeling om de opening van het Paleis-Raadhuis te vieren met een 8-daagsch feest. Wat het tijdstip belangt, hieromtrent kan uiteraard nog niets met eenige zekerheid worden vermeld. Het veiligst is de tweede helft van Juli daarvoor aan te houden. Dat is dus in 't hartje van den zomer, met laat avondlicht en dus zeer geschikt om allerlei festiviteiten in de openlucht te organiseeren, waarvan, bij wijze van spreken, dus ook de gansche bevolking kosteloos genieten kan.

Voorloopig staan op het programma:

     1. Avondconcerten in de verschillende stadsdeelen;

     2. Oranjefeest, met bizondere attractie natuurlijk voor de jeugd;

     3. Rennerscircuit;

     4. Motorwedstrijden;

     5. Festival;

     6. Middenstandstentoonstelling.

Wat dit laatste belangt kan medegedeeld worden, dat de data van deze tentoonstelling zijn vastgelegd van 27 Juni tot 5 Juli. De organisatie van een en ander zal overeenkomstig zijn met die van enkele jaren geleden toen in een tent op het Piusplein door eenzelfde onderneming heel wat succes is behaald. Het ligt in het voornemen om aan B. en W. toestemming te vragen dit thans op dezelfde manier te mogen doen. Alleen in zoover reeds, zal nu de aantrekkelijkheid grooter zijn, wijl de gebouwen van geheel nieuwe constructie zullen zijn. Het bestuur van den middenstand zal weer optreden als tentoonstellingscomité. Men ziet, dat deze tentoonstelling - en daar zijn ook nog de groote gildefeesten op de Pinksterdag - feitelijk aan de "Paleisfeesten" vooraf gaan. Terwijl bovendien ook nog een etalagewedstrijd in de pen is, zonder dat dat daarover echter nu reeds nadere bizonderheden kunnen worden medegedeeld.

Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat tegen dien tijd ook het Volkenkundig Missiemuseum, waaraan thans, naar wij dezer dagen mochten constateeren, voortvarend gewerkt wordt, zijn poorten zal kunnen openslaan. En dat wordt een niet geringe attractie! En waaruit het Natuur-Historisch Museum allicht weer gelegenheid vindt om op eenigerlei wijze gedurende de feesten de bloemetjes eens extra buiten te zetten.

Intusschen, een van de voornaamste doelstrevingen van Tilburg Vooruit is nu om de bevolking op te wekken haar medewerking te verleenen aan al wat zooal georganiseerd wordt, maar bovendien aan te sporen om een "geschenk" bijeen te brengen, dat kan dienen ter verfraaiing van het nieuwe gemeentehuis. Om daartoe te geraken zal er op Maandag 17 Februari a.s. in de zaal van Café Modern eene vergadering worden gehouden van afgevaardigden van allerlei daarvoor in aanmerking komende organisaties.

De heeren Fred. Mutsaerts en F.J. Popelier werden door Tilburg Vooruit aangewezen als onderhandelaars met den Burgemeester. Het is bekend, dat het college van B. en W. bereids de bemiddeling van Tilburg Vooruit met groote ingenomenheid heeft begroet. Er kan voorts worden aangenomen, dat pogingen zullen gedaan worden om eenig lid van het Koninklijk Huis te bewegen te dier gelegenheid naar Tilburg te komen, om te zien met hoe groote piëteit de bevolking het voormalige paleis van den doorluchtigen voorvader Willem II heeft bestemd tot woning van de stedelijke volksvertegenwoordiging.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - woensdag 5 februari 1936

 

 

Een openluchtspel van Willem II en het Paleis?

 

In aansluiting op de gisteren in een deel onzer oplage gedane mededeelingen over de dezen zomer te vieren Paleis-Raadhuisfeesten kunnen we nog melden, dat er ook reeds besprekingen zijn gevoerd over de opvoering van een groot openluchtspel, dat betrekking heeft op de geschiedenis van Koning Willem II met het Tilburgsche paleis en hetwelk speciaal voor deze gelegenheid door een Brabanter zal geschreven worden.

Door den Burgemeester van Tilburg is dit plan met veel sympathie ontvangen, zoodat de vooruitzichten op het doorgaan van deze unieke gebeurtenis, die een evenement voor Tilburg en omgeving zal beteekenen, zeer gunstig zijn.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - donderdag 6 februari 1936

 

 

Tilburg Vooruit

 

De opening van het Paleis-Raadhuis

 

 

Het bestuur van Tilburg Vooruit verzoekt hiermede de besturen van alle vereenigingen ter vergadering op Maandag 17 februari a.s. des avonds te 8.30 uur in Café Modern, Heuvel, teneinde de feestelijkheden te bespreken ter gelegenheid van de ingebruikneming van het Paleis-Raadhuis.

Daar bij het bestuur niet de adressen van alle vereenigingen bekend zijn, verzoekt het beleefd spoedigst de correspondentie-adressen der deelnemende vereenigingen mede te deelen aan het secretariaat van Tilburg Vooruit.

 

Het Dag. Bestuur van Tilburg Vooruit,

Fred. Mutsaerts, voorzitter.

A. J. Claesen, penningmeester.

L.G. de Wijs, secretaris, Bosscheweg 321.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - donderdag 6 februari 1936

 

 

Gecombineerde vergadering V.M.V. en Heuvel's Belang

 

Uit het verslag van de op 5 februari gehouden gecombineerde vergadering van V.M.V. en Heuvel's Belang:

 

Na deze korte bespreking van de plannen over de Brabant Grensrit, waarbij V.M.V. de bedoeling heeft niet alleen Tilburg maar geheel Brabant in de feestvreugde te laten deelen, bracht de heer v. Esch het bericht ter sprake waarin Tilburg Vooruit haar plannen ontplooit in verband met de feestelijke opening van 't nieuwe Paleis-Raadhuis. Daarin staat vermeld dat motorwedstrijden zullen worden gehouden. Deze motorwedstrijden zal V.M.V. organiseeren en bestaan uit een internationalen terreinrit.

De heer v. Esch vond het evenwel teleurstellend, dat in hetzelfde bericht voorkomt, dat de gansche bevolking van deze festiviteiten, dus ook van deze terreinrit, kosteloos zou kunnen genieten. Aan een internationalen terreinrit, waarbij de grootste cracks van Europa zullen uitgenoodigd worden, zijn zeer groote kosten verbonden, zoodat vanzelfsprekend van een kosteloos genieten van het publiek geen sprake kan zijn. Verder bestaan er plannen om aan deze terreinrit eventueel een sterrit te verbinden.

Nadat nog enkele plannen waren besproken, werd besloten Tilburg Vooruit uit te noodigen tot een bespreking tot het welslagen van de 4de Brabant Grensrit, dat de geheele Tilburgsche bevolking moet gaan beschouwen als het sportevenement van het seizoen.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - zaterdag 8 februari 1936

 

 

Ingezonden Stukken

 

Dezer dagen kwam mij het berichtje onder 't oog, dat het plan bestaat om ter gelegenheid van de opening van Tilburgsch nieuw Gemeentehuis een toepasselijk openluchtspel te geven. Ik ben er zeker van dat Tilburg's ingezetenen dit ten zeerste zullen toejuichen. Dus na 's Bosch, Eindhoven, Breda, Roosendaal etc. eindelijk ook eens Tilburg. Het is wel niet fraai, dat Brabantsch grootste industriestad onderaan het ranglijstje bengelt met nog nul punten, maar wanneer de stad Tilburg dezen zomer haar openluchtspel krijgt, is er reden te over om tevreden te zijn. Lag hier geen terrein braak voor de Tilburgsche Toneelcommissie. Tusschen haakjes, hoe zit het eigenlijk met deze instelling, toch niet het bijltje er bij neergelegd? Heeren, hier valt misschien voor jullie iets op te knappen. Ik hoop maar dat we weldra iets meer van deze zaak vernemen, die recht heeft op ons aller belangstelling.

 

U dankend, mijnheer de Redacteur, voor de verleende plaatsruimte.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - zaterdag 15 februari 1936

 

 

De inrichting van het nieuwe Stadhuis

 

Vragen van Kath. Zuiderfront aan den Burgemeester

 

 

Door de raadsleden van Kath. Zuiderfront werden aan den Burgemeester eenige vragen gesteld:

1. Is voor de interieurinrichting van het nieuwe stadhuis, speciaal betreffend meubelkunst en algemeene decoratie, reeds eenige gunning gedaan?

2. Indien bovenstaande vraag bevestigend beantwoord moet worden, is u dan bereid mede te deelen of daarbij met bij de begrooting gedane toezegging rekening gehouden werd en aan welke personen de gunning is geschied?

3. Indien desbetreffend nog geen enkele gunning heeft plaats gehad (met uitzondering van het den heer Jan van Delft opgedragen schilderstuk), is u dan bereid metterdaad te bevorderen, dat bij de gunning zooveel mogelijk aan Tilburgers de voorkeur gegeven wordt?

 

w.g. Fr. Smits, W. van Mook, J.C. v.d. Ven, H.A. Lepelaars, H. v. Loon.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - zaterdag 15 februari 1936

 

 

Tilburg Vooruit

 

De vergadering van a.s. Maandag

 

 

Het bestuur van Tilburg Vooruit verzoekt ons mede te willen deelen, dat het alle vereenigingen op de vergadering van a.s. Maandag verwacht. Wanneer geen uitnoodiging ontvangen is, dan ligt dat daaraan, dat het eventueel correspondentie-adres der vereeniging niet bekend is.

Vele vereenigingen hebben bereids hunne volledige medewerking toegezegd.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 17 februari 1936

 

 

Bij de opening van het nieuwe Raadhuis

 

De opvoering van het openluchtspel

 

 

Naar ons wordt meegedeeld, heeft het bestuur van de Kleine Academie zich in beginsel bereid verklaard om de leiding en exploitatie van het openluchtspel ter gelegenheid van de opening van het nieuwe stadhuis op zich te nemen.

De door ons reeds vorige week gepubliceerde plannen zullen dus verwezenlijkt worden. We komen op een en ander nader terug.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 17 februari 1936

 

 

Tilburg Vooruit

 

Oproep voor de vergadering van hedenavond

 

 

Het Bestuur van Tilburg Vooruit roept dringend alle Vereenigingen op ter vergadering op hedenavond half negen in de zaal van Café "Modern" Heuvel.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 18 februari 1936

 

 

Tilburg Vooruit

 

De stad bereidt schitterende feesten voor ter gelegenheid van de opening van het Paleis-Raadhuis. De feestweek bepaald op 1-8 Augustus.

 

Geweldig enthousiasme laait in eene drukke vergadering op.

 

 

Gisterenavond hield de vereeniging Tilburg Vooruit eene zeer druk bezochte vergadering in de groote zaal van Café Modern. De vergadering, ongeveer 250 personen tellende, bestond uit afgevaardigden van vereenigingen van allerlei strekking; 90 vereenigingen hadden de presentielijst geteekend, terwijl nog 20 vereenigingen hadden meegedeeld om de een of andere reden niet aanwezig te kunnen zijn doch die hunne volle medewerking toezegden. Zoo zagen we o.a. afgevaardigden van de Algemeene R.K. Werkgeversvereeniging tot de afgevaardigden vertegenwoordigend directeur en leeraren der Rijks H.B.S., de E.H.B.O., Vereeniging van Jong Hervormden, enz.

De voorzitter, de heer Fr. Mutsaerts, opende de vergadering met eenige hartelijke woorden van welkom. De circulaire aan de vereenigingen gezonden, zegt spreker, heeft resultaat gehad, en werkelijk ook nu is er reden tot juichen, want het verheugt het bestuur dat Tilburg zoo spontaan gehoor gegeven heeft aan den oproep van Tilburg Vooruit. Spreker hoopt dan ook, dat de resultaten van deze vergadering van dien aard zullen zijn, dat Tilburg bij de opening van het Paleis-Raadhuis aangename dagen zal beleven. Met het Paleis-Raadhuis is de gemeente een mooi monument rijker.

Tilburg Vooruit heeft met genoegen de uitnoodiging van het gemeentebestuur, om de leiding der feestelijkheden op zich te nemen, aangenomen. Spreker brengt dan dank aan de gemeente voor het vertrouwen dat aan Tilburg Vooruit daardoor geschonken is. Spreker deelt dan mede, dat de ingebruikneming van 't Paleis-Raadhuis zal plaats vinden in de eerste week van Augustus en de feestweek dus zal worden gehouden van 1-8 Augustus a.s.

Dan belicht spreker het doel van deze vergadering; op de eerste plaats om te bespreken op welke wijze gelden bijeen kunnen worden gebracht om aan de gemeente een blijvende herinnering van dit gedenkwaardig feest voor plaatsing in het nieuwe Raadhuis aan te bieden, doch ook om uiting te geven aan de vereering, die Tilburg voor de nagedachtenis aan Koning Willem II heeft, en om hulde te brengen aan ons geëerbiedigd Vorstenhuis. Met het gemeentebestuur is bereids over een eventueel geschenk gesproken. De herinnering zou moeten bestaan in een altijddurende herinnering. Zoo is er gesproken over gebrandschilderde ramen (glas in lood) in de hal van het Raadhuis en wel in overleg met den architect. In de hal zijn 4 groote en 3 kleinere ramen. Volgens den architect hoorden deze gebrandschilderde ramen in de Raadzaal niet thuis. De architect had al een plan gemaakt dat 7000 gulden zou kosten. Wanneer men eventueel niet tot zulk een hoog bedrag zou komen, dan kan in het begin volstaan worden met 3 ramen. Bij latere gelegenheden kan dan het ontbrekende worden aangevuld.

De kwestie is nu om aan geld te komen. Spreker zou willen voorstellen, dat de vereenigingen zouden samenspannen om een bedrag bij elkaar te collecteeren. Alvorens over de eigenlijke feestviering te spreken zou spreker dit moeilijke punt eerst willen afwerken. De heer P. Smits wil eerst principieel uitgemaakt zien of er een cadeau zal worden aangeboden. Met algemeene stemmen wordt in bevestigenden zin besloten. De voorzitter constateert met genoegen, dat de geheele vergadering voor het voorstel is.

Hierna ontspint zich een debat over de wijze, waarop de collecte zal geschieden. Wij distilleeren daaruit dat men de geheele stad in de gelegenheid wil stellen hare gave te offeren, vanaf de belangrijke gift van den rijke tot aan het penningske van den arme, zoodat in waarheid iedereen aan het cadeau heeft bijgedragen. Ook de manier waarop de stad zal worden ingedeeld voor de collecte wordt besproken. Men is van meening, dat de stad dient te worden ingedeeld in districten, op de scheidingslijn der parochies, daar niet in elke wijk eene wijkvereeniging is.

Toch zullen alle vereenigingen in de gelegenheid gesteld worden op de eerste plaats iets bij te dragen. Er zal een guldenboek worden gemaakt, waarin de vereenigingen worden aangeteekend, die iets hebben bijgedragen, zonder vermelding van de som, want, zoo zegt mr. Arts, voor de eene vereeniging zal een kleine gift een grooter opoffering zijn, dan een grooter bedrag van eene andere vereeniging. Dit guldenboek zal bij de opening van het Raadhuis aan de gemeente worden aangeboden.

Na ampele besprekingen wordt het bestuur van Tilburg Vooruit gemachtigd eene commissie samen te stellen te verdeelen over de districten. De heer H. v.d. Waarden zegde namens zijne collega's eene collecte in de bioscopen toe. De duur der collecte in de stad werd bepaald tot 1 April a.s. daar spoed betracht moet worden.

Uit de vergadering kwam nog de wensch naar voren, dat de opdracht voor de levering van de eventueele ramen aan een Tilburger zal worden gegeven. De voorzitter zeide, dat met dezen wensch rekening zal worden gehouden.

 

De feestweek

Hierna kwamen in bespreking de festiviteiten bij de officieele opening. Vanzelfsprekend kwamen ook bij dit punt de tongen los. De voorzitter deelde eerste mede, dat Tilburg Vooruit reeds een klein programma heeft gemaakt, doch dat zij dit met de wijkvereenigingen en andere organisaties besproken wil zien. Een 20-tal voorstellen lag ter tafel, o.a. eene zanghulde, een defilé, verlichting van monumenten en openbare gebouwen, concerten door geheel Tilburg, rondtrekken van harmonieën, openluchtbioscoop, windhondenrennen, luchtballonopstijging, een orgeldag door de stad, gymnastiekfeesten met kleurenverlichting, carillonconcerten, de acht van Tilburg, tentoonstelling op het Piusplein, historische tentoonstelling van Willem II, feestbals, festival, sterrit, etalageweek, congressen enz. Vanzelfsprekend konden al deze voorstellen op deze vergadering niet vastgesteld worden, trouwens uit de vergadering kwamen nog nieuw ideeën naar voren, die onder de loupe zullen worden genomen. Besloten werd om voor deze feesten een speciale reclame naar buiten te maken, om vreemdelingen te trekken.

Nadat aan Tilburg Vooruit de verdere leiding en besprekingen met de organisaties waren opgedragen, sloot de voorzitter de zeer geanimeerde vergadering met dank voor de drukke opkomst en enthousiaste besprekingen.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 18 februari 1936

 

 

Ingezonden Stukken

 

 

Tilburg, 17-2-'36

 

Mijnheer de Redacteur,

Verleen mij s.v.pl. eenige plaatsruimte in uw geëerd blad, waarvoor bij voorbaat mijn dank.

 

Naar aanleiding der vele stukken, die bijna dagelijks in de dagbladen staan, betreffende de feestelijke opening van het nieuwe Raadhuis, wilde ik de ingezetenen van Tilburg vriendelijk verzoeken onderstaande regels in gedachten te nemen, alvorens zij een geldelijk offertje brengen voor bovengenoemd feest.

Namelijk dit: De meubelindustrie in Tilburg heeft veel met de crisis geleden, reeds tientallen meubelmakers zijn een viertal jaren werkloos. De meubileering voor het nieuwe Raadhuis, waarvoor een som is uitgetrokken van f 124.000, was een mooie gelegenheid om deze menschen aan het werk te zetten. Maar helaas, dat geld mag hier niet verdiend worden, dat moet buiten de stad. Als er gegeven moet worden, dan zijn wij goed genoeg, maar als er te halen is, dan zijn wij er niet bij.

Is het niet hemeltergend als straks de collectanten van het feestcomité bij deze werklooze meubelmakers met hun armzalig bestaan nog een offertje zullen vragen. Ik vrees dat ze wel wat anders mee zullen krijgen.

Hopende hiermede het geachte publiek van Tilburg genoeg te hebben ingelicht.

 

U mijnheer de Redacteur nogmaals dankend, teeken ik,

 

Een werkloos Meubelmaker.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - donderdag 20 februari 1936

 

 

Tilburgsche Vogelclub

 

Jaarvergadering

 

 

Uit het verslag van de op 19 februari gehouden jaarvergadering van de Tilburgsche Vogelclub:

 

De heer Fr. Popelier deed mededeeling van de op Maandag ll. gehouden vergadering van Tilburg Vooruit met afgevaardigden van Tilburgsche vereenigingen in verband met de feestelijke opening van het nieuwe stadhuis. Spreker verzocht de vereeniging ook een bijdrage te verleenen voor het aan te bieden feestgeschenk terwijl hij voorts opwekte tot deelname aan het te houden defilé. Op voorstel van het Bestuur besloot de vergadering voor het cadeau uit de vereenigingskas een bedrag van f 10 beschikbaar te stellen.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 24 februari 1936

 

 

Handelsreizigersvereeniging Noord-Brabant

 

Uit het verslag van de op 22 februari gehouden algemene ledenvergadering van de Handelsreizigersvereeniging Noord-Brabant:

 

Spreker licht dan de bedoelingen van Tilburg Vooruit toe en meent dat de vereeniging niet achter mag blijven en ook een flink bedrag voor het cadeau voor het nieuwe stadhuis beschikbaar moet stellen. Een der leden vraagt of het bij het bestuur bekend is, dat de meubelen voor het Paleis-Raadhuis niet in Tilburg besteld zijn, althans dat Tilburgsche leveranciers geen gelegenheid geboden is om in te schrijven. Hij meent, dat bij een dergelijke handelwijze de Tilburgenaren niet veel lust zullen hebben om voor het cadeau bij te dragen.

De voorzitter zegt, dat wanneer het waar is, dat voor hem niet het grootste bezwaar is, mits de meubelen maar Nederlandsch fabrikaat zijn en dus uiteindelijk niet in het buitenland vervaardigd zouden zijn. De hoofdvoorwaarde is, dat de meubelen goed en goedkoop zijn, dit is, zegt spreker, zijn persoonlijke meening. Verscheidene leden beamen de woorden van den voorzitter.

Na ampele besprekingen wordt besloten, dat op een bestuursvergadering besproken zal worden welk bedrag eventueel aan Tilburg Vooruit ter hand zal worden gesteld en dit zal dan op eene volgende vergadering aan de leden worden medegedeeld.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 25 februari 1936

 

 

Ingezonden Stukken

 

 

Tilburg, 22 Febr. 1936

 

Mr. de Redacteur,

Mag ik u beleefd verzoeken om een kleine plaatsruimte in uw veelgelezen blad, waarvoor mijn hartelijken dank.

 

Na alle geschrijf en gewrijf, dat ik reeds gelezen heb over de opening van het nieuwe paleis-raadhuis, zou ik eindelijk ook wel eens wat willen zeggen. Het zijn niet alleen mijne gedachten, die ik hiermede uit, doch ook die van honderden, zoo niet van duizenden anderen.

Alsof alles koek en ei is, en alsof er geen werkloozen meer zijn, die zitten te snakken naar een dubbeltje extra, zoo worden er plannen gemaakt om bij de opening van het raadhuis met tientallen - laat me maar gerust zeggen met honderdtallen - guldens te gooien om het feest te doen slagen. Doch wie zal nu de grootste vreugde smaken van dit a.s. feest, en wie zal in dezen benarden tijd met tranen in de oogen zulk een feest aanschouwen? Dat de opening van het paleis-raadhuis met eenige gepaste feestviering gepaard gaat, daar is niets tegen, doch dan moesten alle deelnemers zooveel mogelijk gratis werk verrichten en was dus die geldinzameling overbodig. Ook het geld dat de diverse vereenigingen disponibel zullen stellen is werkelijk jammer. Het ware m.i. véél en véél beter besteed als men de werkloozen van dat geld een extra uitkeering gaf, en zodoende deze menschen met een extra lachend gezicht van vreugde, over de juiste wijze van feestviering, naar een gratis door een of andere vereeniging geboden uitvoering konden gaan kijken. Dan zouden de menschen, die in deze zware tijden de meeste opbeuring noodig hebben, ook kunnen genieten, terwijl ze nu grootendeels thuis zullen blijven, of zooals ik reeds zeide, met tranen in de oogen zullen staan.

Ik hoop dat het bestuur van Tilburg Vooruit, dat de leiding van dit feest in handen heeft, ook eenige aandacht zal wijden aan deze gedachten, die - zooals ik reeds zeide - niet alleen de mijne maar ook van zeer vele andere menschen is, welke - in tegenstelling met de meeste commissieleden - uit ondervinding weten, hoe dergelijke dingen door het diepste van hun hart snijden. Zeer terecht wordt de wereld in een gekkenhuis veranderd, als de een zijn overdaad verspilt, terwijl de andere niet eens in zijn allernoodzakelijkste onderhoud kan voorzien.

De datum, waarop dit feest gehouden zal worden, nl. de eerste week in Augustus, zou bovendien óók weer een kink in de kabel kunnen geven voor die menschen, die vier weken later, met de kermis, een hooge pachtsom moeten betalen voor een staanplaats op het kermisterrein, daar de menschen, die nog een paar centen kunnen uitgeven, deze reeds in de feestweek zullen aanspreken. Wat betreft de bevordering van het vreemdelingenbezoek, hieraan zal zulk een reuzereclame moeten voorafgaan, dat het m.i. lang niet zeker is, dat de kosten dezer reclame zullen beloond worden door het voordeel, dat zulk een vreemdelingenbezoek op de stad afwerpt. Immers als Tilburg feestviert, loopt men er in de omgevende plaatsen niet zoo heel ver mee weg, daar Tilburg op dat gebied nog lang geen 's Bosch of Breda is.

Hopende met dit schrijven voor vele menschen iets bereikt te hebben, teeken ik, de geachte redactie nogmaals dankend voor de plaatsruimte.

 

Geen werklooze doch wel een arbeidersvriend.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - donderdag 27 februari 1936

 

 

Gunning marmerwerken

 

Bij de gehouden aanbesteding der marmerwerken ten behoeve van het paleis-raadhuis werd de levering hiervan opgedragen aan de fa. L. Petit, alhier.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - donderdag 27 februari 1936

 

 

Inzameling geld

 

Naar aanleiding van een ingezonden stuk over het feestvieren bij de opening van het nieuwe paleis-raadhuis, onderteekend "Geen werklooze doch wel een arbeidersvriend", geplaatst in ons nummer van Dinsdag jl. merkt men ons op dat het niet juist is, dat er geld zou worden ingezameld om feest te vieren; er wordt slechts geld ingezameld voor een cadeau, te plaatsen in het nieuwe paleis-raadhuis. De kosten van het feestvieren worden door de diverse deelnemers zooveel mogelijk zelf gedragen.

 

Red. N.T.C.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 2 maart 1936

 

 

De komende "TIMITO" (Tilburgsche Middenstandstentoonstelling)

 

Zooals onze lezers reeds weten, zal de eerste week van Augustus voor Tilburg een feestweek worden; een feestweek ter gelegenheid van de opening van het nieuwe Paleis-Raadhuis. Diverse festiviteiten zullen in die dagen worden georganiseerd. De R.K. Middenstandsbond Afdeeling Tilburg heeft gemeend niet te mogen achterblijven, en organiseert gedurende deze feestweek een groote tentoonstelling, in verplaatsbare tentoonstellingshallen welke met goedkeuring van het Gemeentebestuur zullen worden geplaatst op het Piusplein, in het hart der stad dus.

Het Tentoonstellings-Comité, dat speciaal voor deze gelegenheid gevormd is, bestaat begrijpelijkerwijs uit de voormannen van den R.K. Middenstandsbond nl. de heeren M. Bedaux, Fr. van Geloven, P. van Ierland, J. Ghering, L. Panis, A. Remmers, terwijl de heer Jan de Bont als 2de secretaris fungeert en met het Secretariaat der TIMITO belast is. Het adres van het Secretariaat is: Telefoonstraat 38.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 2 maart 1936

 

 

R.K. Handelsvereeniging St. Franciscus van Assisië

 

Uit het verslag van de op 29 februari gehouden algemene vergadering van de R.K. Handelsvereeniging St. Franciscus van Assisië:

 

Bij de ingekomen stukken was een schrijven van Tilburg Vooruit wegens eene vergadering te houden om te bespreken wat Tilburg zou doen bij de opening van het Paleis-Raadhuis. De voorzitter deelde mede, dat deze vergadering niet door de vereeniging is bijgewoond geworden en ook is deze circulaire niet op een bestuursvergadering besproken, omdat men niet wist wat men nu wel weet.

Vanuit de vergadering kwam de klacht naar voren, dat bij den bouw van het gemeentehuis niet genoeg rekening wordt gehouden met de Tilburgsche leveranciers, die wel de belasting mogen betalen. Men wees echter op het antwoord van den burgemeester, dat van het interieur nog niets is besteld geworden en ook Tilburgers kunnen mededingen. Men wees er ook op, dat het antwoord van den voorzitter van de Handelsreizigersvereeniging Noord-Brabant, als zou het wel goed zijn, als maar Nederlandsch fabrikaat genomen wordt, niet in den smaak der leden is.

Op voorstel van den heer H. Mirck werd ten slotte besloten, dat op eene volgende bestuursvergadering de vraag van Tilburg Vooruit zal worden besproken en dan aan de volgende vergadering een voorstel zal worden voorgelegd.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 10 maart 1936

 

 

Arnhemsch orkest in Tilburg?

 

Naar wij vernemen bestaat het voornemen om tijdens de stadhuisfeesten een concert te doen geven door de Arnhemsche Orkestvereeniging onder leiding van den Tilburgschen dirigent, den heer Stan Donders, oud-leerling van het muziekconservatorium. Als solist zou optreden de Tilburgsche pianovirtuoos, de heer Jan Heerkens.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - donderdag 12 maart 1936

 

 

Vereeniging van Parkietenkweekers in N.-Brabant

 

Jaarvergadering

 

 

Uit het verslag van de op 9 maart gehouden jaarvergadering van de Vereeniging van Parkietenkweekers in N.-Brabant:

 

Besloten werd een bedrag uit de kas te trekken als bijdrage voor het cadeau aan te bieden door de gemeentenaren aan het Gemeentebestuur ter gelegenheid bij de ingebruikneming van het Paleis-Raadhuis, waarvoor een inteekenlijst was ingekomen.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - vrijdag 13 maart 1936

 

 

Een prachtig terrein voor de Middenstandstentoonstelling

 

Aanbod van Beka

 

 

Men weet dat het Comité de inrichting van een Middenstandstentoonstelling in de week van de Paleis-Raadhuisfeesten (1-9 Augustus) aan B. en W. verzocht hadden om het Piusplein af te staan voor de inrichting. Bij nader inzien bleek de beschikbaarstelling van dit mooie plein inderdaad op verschillende moeilijkheden te stuiten. Al neemt men alleen slechts in aanmerking, dat in die eene week niet minder dan vijf markten beslag op deze ruimte leggen, hetzij als markt hetzij als parkeerterrein.

Het oog van B. en W. viel daarom op het Heuvelplein, wel te verstaan het Zuidelijk gedeelte omdat ook de oude "Koemarkt" van lieverlede niet meer als autostallingsplaats kan worden gemist. Bij nameting bleek echter het nog open plein tusschen lindeboom en autobus-rusthuisje geen aaneengesloten ruimte genoeg te bieden om de groote nieuwe tenten te kunnen huisvesten.

Het College van B. en W. liet toen zijn oog vallen op de prachtig gelegen terreinen van de firma Beka aan den Bosscheweg, die bovendien ook aan de Oude Donkerstraat (1) grenzen en die volledig gelegenheid bieden om de geheele Tentoonstelling op een riante wijze midden in de stad en aan een grooten verkeersweg (2) onderdak te verleenen.

Naar wij thans vernemen, heeft de firma Beka zich tegenover B. en W. bereid verklaard om de terreinen volkomen kosteloos voor het beoogde doel te willen afstaan. Dit genereuze aanbod hebben B. en W. bereids ter kennis gebracht van het Tentoonstellingscomité, dat uiteraard een en ander met beide handen zal aanvaarden.

 

 

1. Naar wij vernemen heeft de Oude Donkerstraat, althans wat haar benaming aangaat, vermoedelijk haar langsten tijd gehad. Waarschijnlijk zal zij, ook op historische gronden, worden getrokken in het verlengde van de Lanciersstraat. 'n Heel wat frisschere naam zeker. (Red.)

2. Voor zover onze inlichtingen strekken kan er op gerekend worden, dat vóór de opening der Tentoonstelling, misschien zelfs al geruimen tijd daarvoor, de groote betonweg, die in aanleg is op den Bosscheweg, gereed zal zijn. Hetgeen het verkeer over dien weg en dus de Tentoonstelling dan zeer zeker zal ten goede komen. (Red.)

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - zaterdag 14 maart 1936

 

 

Het concert ter gelegenheid der Stadhuisfeesten

 

In aansluiting op ons bericht over het concert dat ter gelegenheid van de dezen zomer te houden stadhuisfeesten zou plaats vinden, onder leiding van onzen oud-stadgenoot Stan Donders uit München, kunnen wij thans mededeelen dat dit concert zal gehouden worden op Donderdag 6 Augustus.

De in bovenaangehaald bericht voorkomende mededeeling als zou de heer Donders een oud-leerling zijn van het conservatorium alhier, is echter niet juist. De heer Donders maakte zijn muziekstudies aan de Münchener Akademie der Tonkunst.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 16 maart 1936

 

 

De Ronde van Tilburg

 

Zooals wij reeds hebben gemeld zal op 2 Augustus van dit jaar in verband met de viering van het 1e lustrum der Tilburgsche Wielerclub en tevens de feestelijke opening van het Paleis-Raadhuis een groote internationale wielerwedstrijd plaats hebben, genaamd "De Ronde van Tilburg". De V.V. Tilburg Vooruit heeft tevens hare volle medewerking toegezegd.

Men is van plan voor dit op handen zijnde wielerfestijn het traject Enschotsestraat, Kanaaldijk, Oude Molenbochtstraat, Ringbaan Oost, Enschotsestraat te kiezen, een afstand van ongeveer 1200 meter, dat door de verschillende deelnemers meerdere malen zal worden afgelegd. Reeds zijn onderhandelingen met Gedep. Staten van Noord-Brabant gaande en men verwacht binnen zeer korten tijd een gunstig toestemmend antwoord te ontvangen.

De bekende Kaveewee Sigarenfabrieken te Roosendaal, die steeds bij een wielergebeuren hunne volle medewerking verleenen, is ook thans bij deze internationale wegwedstrijd op den voorgrond getreden en heeft reeds een zeer groote prijs beschikbaar gesteld, de zg. "Groote Kaveewee-Prijs", alsmede een prachtige Kaveewee-Beker.

Wij wenschen de Tilburgsche Wielerclub, die het initiatief van dit grootsch sportgebeuren op zich nam, een groot succes toe.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 17 maart 1936

 

 

De Middenstandstentoonstelling

 

Wij hebben dezer dagen bericht, dat de fa. Beka, op verzoek van B. en W., haar terreinen aan den Bosscheweg kosteloos in bruikleen wilde afstaan voor de Middenstandstentoonstelling in de eerste week van Augustus. Nader vernemen wij, dat het Tentoonstellingscomité zich thans opnieuw tot B. en W. heeft gewend, om andermaal aan te dringen op de beschikbaarstelling van Heuvel of Piusplein, wijl vestiging daar, naar het oordeel van het Comité, toch een betere kans van welslagen biedt. Het antwoord van B. en W. is men nog wachtende.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 17 maart 1936

 

 

Ned. R.K. Middenstandsbond

 

Jaarvergadering

 

 

Uit het verslag van de op 16 maart gehouden algemene ledenvergadering van de Ned. R.K. Middenstandsbond:

 

Naar aanleiding van een schrijven van Tilburg Vooruit inzake de stadhuisfeesten deelt de voorzitter mede, dat het bestuur voornemens was namens den bond een bedrag van f 100 beschikbaar te stellen voor 't aan de gemeente aan te bieden huldeblijk. De vergadering verklaarde zich met dit voorstel accoord.

 

Naar het begin van de pagina