INHOUD ZALEN - SALLES D'EXPOSITION HPM-HOME  Zaal van de Papegaai en de Wijn - Bloemlezing

CuBra

HOME

 

Jan Steen De gevolgen van onmatigheid 1663 National Gallery, London


... In het wild eet hij fruit. In gevangenschap geeft men hem brood gedompeld in water, of wijn, wat men papegaaiensoep noemt.

(Antoine Furetière Dictionnaire universel 1690)


... Ieder uur van de dag zette de oude vrouw haar bril op om haar papegaai te bewonderen; ze vond het heel erg dat ze wat doof was, waardoor ze soms woorden miste van haar papegaai, die zij grappiger vond dan wie ook. Deze verwende papegaai praatziek, opdringerig en gek. Hij kwelde zichzelf zózeer in zijn kooi, en dronk zóveel wijn met de oude vrouw, dat hij er aan stierf.

(François Fénelon Fables, Les Dialogues des morts 1690)


... Hij leeft van fruit in het wild. In gevangenschap geeft men hem brood dat in wijn gedompeld is, wat men papegaaiensoep noemt.

(Dictionnaire universel François et Latin 1732)


... Deze en gene beweert dat er in India een papegaai voorkomt die spreken kan. Aristoteles voegt er aan toe dat het een groot spreker is wanneer men hem wijn te drinken geeft.

(M. de la Codre de Beaubreil Dictionarie raísommé et universal des Ornimaque en le Régne Animal 1759)


... In dronkenschap kan hij op plezierige wijze gek doen, en eindeloos babbelen; want alle papegaaien houden van wijn, in het bijzonder van Spaanse wijn en Muscadet; en in de tijd van Plinius heeft men al opgemerkt dat die vrolijkheid voortkomt onder invloed van deze drank.

(Comte de Buffon Histoire naturelle ed. 1780)


... Papegaaien gaan graag in bad; men ziet ze soms gapen uit verveling. Ze haten slaag, leren zingen, dansen zelfs en verschillende gebaren maken. Zoete wijn pleziert hen ten zeerste; ze worden dronken, worden bevangen door een vrolijke gekte, en zijn dan zeer uitgelaten.

(Charles S. Sonnini Nouveau dictionnaire d'histoire naturelle 1803)


... Levaillant bericht er van één die 32 jaar bij iemand gewoond heeft, nadat hij 41 jaar bij diens oom geweest was. Toen echter was hij blind. Hij was lethargisch, zei niets meer, en bewoog amper nog. Hij werd in leven gehouden met brood dat in Madeira gedompeld was.

(Charles Frederick Partington The British cyclopædia of natural history 1837)


... Wanneer in Frankrijk papegaaien jicht hebben, baden ze hun poten in warme wijn; en wanneer ze kou gevat hebben, geven ze hun wijn met kaneel.

(Jane Loudon Domestic pets, their habits and management 1851)


... Estelle: Ah! (ze neemt een wijnglas uit de kast en geeft het Némorin) Drink, meneer..!

Némorin: (drinkt) ... Hm, die is goed... is dat Uw gewone wijn..?

Estelle: ... Nee, het is de wijn van mijn papegaai!

(Baptiste Guiches Estelle et Némorin, vaudeville en un acte 1853)


... Werd de maaltijd binnengebracht, dan klom de papegaai tegen de spijlen van zijn kooi omhoog, en bleef aan één stuk door roepen Breng Polly wat lekkers! totdat iets van tafel hem gegeven werd. Wanneer een fles wijn geserveerd werd, of een fles bier, dan riep hij Ober..! Ober..!... Wijn hier, en een sigaar..!

(Frasers Magazine 1857)


... Jacko is ook dwaas en uitgelaten gezien, aan één stuk door kletsend, wanneer hij aangeschoten is; want alle papegaaien houden van wijn, in het biijzonder van muscadet, en sherry.

(Ernest Menault L’intelligence des animaux 1868)


... Hij heeft zich het wijndrinken aangewend, wat hem babbelig maakt.

(Louis Bourguin Manuel complet de la phonomimie ou méthode d'enseignement par la voix 1871)


... Papegaai roept: Polly! Polly! Lieve Polly!

Bobby: Huh? Wie is dat? O, ben jij het, lelijk beest... Wat wil je..?

Papegaai roept: Polly! Polly! Ontbijt voor Polly!

Bobby: Ontbijt..? Huh..? Die beesten hebben altijd honger... en schreeuwen altijd. Ik ben dus aan jou gebonden, niet? Om je kok te zijn, en huismeid, en knecht, he..? Leuke bezigheid voor een deftige lakei! Ik haat papegaaien - het zijn leugenaars, dieven, dronkaards. (Gaat naar de kast, pakt een fles wijn, een glas en een plak cake) Dit is zijn fles, en zijn cake. Wat een schande, zulke heerlijkheden voor een beest. (Papegaai schreeuwt). Ik kom er aan, gek. (Schenkt wijn in het glas, en drinkt) Madeira, of sherry, minstens! (Doopt stukje cake in de wijn, en eet) Verschrikkelijk om aan zo’n verspilling te denken. Het zou beter zijn dit aan de armen te geven. (Drinkt nog een keer. Papegaai schreeuwt). Oh, jij hebt geluk beest! Zullen we eens wat lol trappen samen? - Ik voer hem dronken. Polly, Polly! (Steekt hand in de kooi, papegaai bijt in vinger) Argh, nu zal ik hem bedienen! (Neemt de vogel van zijn stok, en zet hem op zijn kooi) Zo, wat vind je daar van, ouwe reus? (Hij dompelt de cake in de wijn, de vogel vliegt weg) Eh..?! Oh, mijn God, hij is weg! Heb ik het weer gedaan! (Schreeuwend) Wat nu? Ik doe alles verkeerd. (Drinkt de rest van de wijn op, en ploft in een stoel) Ik ben er geweest!

(Charles Selby The new footman 1871)


... In het Australische Palmerston hebben inwoners last van dronken papegaaien. De dieren eten van een bepaalde tropische vrucht, waardoor ze dronken worden.

Rond deze tijd van het jaar krijgen medische diensten in Australië een pak meldingen van dronken vogels die veel lawaai maken en tegen de grond smakken. Het zijn lori's, heel kleurrijke papegaaien met een drankprobleem.

De vogels zorgen in de buitenwijken van steden wel vaker voor overlast omdat ze erg luidruchtig zijn. Op die manier beroven ze veel inwoners van hun slaap. Maar als de papegaaien dronken worden, zijn ze echt niet meer te houden. Het zijn mooie huisdieren, maar ze zijn kwaadaardig als ze wild worden, zegt dierenarts Stephen Cutter.

De dieren worden natuurlijk niet dronken door van alcohol te drinken. Volgens Dr. Cutter is een bepaalde plant de oorzaak van hun beschonken toestand. Het is waarschijnlijk een plant die alcohol of giftige stoffen bevat, zegt hij. Het dierenziekenhuis van Darwin kreeg dit jaar al verschillende zieke papegaaien over de vloer.

Veel kunnen de Aussies niet doen voor de papegaaien. De dieren zullen hun drankprobleem zelf moeten oplossen. Door minder te drinken of door minstens niet meer te vliegen onder invloed...

(krantenbericht, 2010)