CUBRA HOME
AUTEURS

© 2018

Tekst en beeld: Jan van Oevelen & Stichting Cultureel Brabant (CuBra)

 

Serie 1
Serie 2
Serie 3

Jan van Oevelen

BROEKHOVEN 1975 - Serie 3

 


Broekhovenseweg

 

We draaien de Broekovenseweg op en ik bewonder het majestueus gebouw: De kerk van Broekhoven. Een statig monumentaal gebouw zoals zo vaak met kerken. De kerk in zijn volle glorie bekijken we vanuit de Voltstraat waar we onze weg verder zullen vervolgen.

 

 

Het gebouw links van de kerk was het parochiegebouw dat velen kennen van de feesten die er gehouden werden. Rechts ervan was de ingang van de kleuterschool Tim Tim.

 

 

 

Aan weerzijden van de ingang van de kerk liggen twee uit baksteen vervaardigde leeuwen. Welk kind heeft daar niet stiekem opgezeten?

 

Samen met Gerry Pijpers fiets ik nog even terug omdat ik nog een paar interessante plaatsen heb gezien. Namelijk de splitsing Bisschop Zwijsenstraat - Piusstraat en de panden op de hoek Voltstraat - Broekhovenseweg.

 

Op de splitsing Bisschop Zwijsenstraat en Piusstraat, waar de witte auto staat, stond voorheen het filiaal van André van Hilst.

 

Op deze hoek zat voorheen een manufacturenzaak, gedreven door Miet Loos/ Sparidans –Loos. Daarna heeft er melkboer de Kort nog even in gezeten.

 

Daarna gaan we even richting Transvaalplein en duiken dan de wijk in.

 

Met dank aan Gerry Pijpers keer ik weer terug naar de Voltstraat en valt mijn oog op een open ruimte rechts tegenover het oude gebouw van de Volt. Ik loop er in. Links zie ik interessante gebouwen en mogelijkheden om van boven foto's te maken. Wellicht dat u dit herkent.

 

 

Het betreft hier het terrein in de hoek Voltstraat/Oeverstraat/Hoogtedwarsstraat (Poepesteeg). De ingang was in de Voltstraat. Dit zijn foto’s van het ontruimde sloopterrein van Dorus Hopmans. Later is het in gebruik genomen door Van Gorp Bolsius, die ook aan de Voltstraat gevestigd was. Het witte gebouw met de personenauto was de garage.

 

 

 

 

Voltstraat

 

Deze spiegel stond op de gevel tussen nummer 28 en 30 in de Voltstraat, tegenover ingang van Van Gorp Bolsius. Rechts van de spiegel waren vroegere de kantoren van de Volt, later heeft daar afdeling sociale zaken van de Volt gezeten. Daarnaast woonhuizen.

 

We lopen wat verder de Voltstraat in en een opvallend gebouw trekt mijn aandacht. Het klooster, toen al bejaardenzorg. Een prachtig gebouw en prachtige mensen. Let maar eens op de man met opgekrulde hemdsmouwen en een chique hoed op.

 

 

DETAIL

 

Voorheen was dit het missiehuis Ave Maria van de paters oblaten van de Heilige Franciscus van Sales aan de Nieuwe Goirleseweg zoals de straat toen heette. Het is in 1914 gebouwd. Van 1921 tot 1930 is hier ook het Sint Odulphuslyceum gehuisvest geweest. In 1971 werd in Ave Maria Pension Schollen gevestigd. Later was het onder andere nog de Academie voor Bouwkunst. In 2006 is het verbouwd tot appartementencomplex.

 

 

Transvaalplein

We lopen nu verder en wandelen om het Transvaalplein heen. Wat opvalt is de telefooncel en de houten schutting volgeplakt met reclame voor de postbank. Langs dit plein liep ik samen met mijn broer Michel naar een schoolplein (als ik me niet vergis) waar je deel kon nemen aan 'autoraces' georganiseerd door de BP. Geweldige ervaring!! Daar waar de houtenschutting staat, staat nu de Aldi.

 

 

 

 

Oeverstraat

We verlaten het Transvaalplein en lopen terug de Voltstraat in. Bij de Oeverstraat sla ik linksaf en maak een paar opnames van deze straat.

 

 

 

Bij de eerste links, de Jacob Roggeveenstraat, zie ik een groepje tieners staan die mij uitdagen een groepsfoto van hen te maken. Het meisje links is Jolande van Loon. Een wat oudere knaap, Henk van Aarle, houdt op de achtergrond een oogje in het zeil.

 

 

In de verte had ik al een groepje mensen zien staan op de hoek Oeverstraat - Olivier van Noortstraat die ik graag op de gevoelige plaat wilde zetten. Ik spoedde me er naartoe en ze bleken geen problemen te hebben met het maken van een foto, mits ik ook de huizen zou fotograferen die verder op gesloopt zouden worden. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Later bleek dat het slopen al in volle gang was, maar daarover later.

Het groepje dat bij elkaar staat te buurten zijn Sjaak van Gorp, Frans Nouwens, dan een onbekende, Toon Ansems en nog net zichtbaar Sanneke Tabbers.

 

 

Terwijl een man voorbij fietst en belangstellend omhoog kijkt naar het dakraam dat schuin omhoog steekt, begeef ik me in de richting van wat later de puinhopen van de sloop zouden blijken.

 

 

 

Bankstellen, een TV en andere materialen zijn stille getuigen van de ingezette afbraak van wat ooit een bijzonder leven is geweest in de Oeverstraat.  

 

 

Vanuit de 'achtertuin' zwerf ik naar andere plaatsen in de wijk. Het maakt op mij een sombere en tegelijk een boeiende indruk. Somber omdat het me doet denken aan de resultaten van een oorlog en boeiend omdat je fantasie op de loop kan gaan over wie en wat er allemaal heeft gewoond en zich heeft afgespeeld.

Op de derde foto kijk je richting Kwetterie, nu De Jan Evertsenstraat en Poepensteeg nu de Hoogtestraat. Daar stonden allemaal Garages en een Bezinepomp. De jongeman op de foto is een Zoon van Boby en Renee Lolo Westiner of van Leila de Zigeuner Fam. die woonde in de Veestraat.

 

DETAIL

 

 

 

 

 

Kwetterieplein

Na de foto's over het slopen van de oude huizen, nu terug de wijk in. Waar ik beland op het Kwetterieplein. Ik tref er wel een gezellig groepje mensen aan. Enkele uit deze groep mag ik zelfs apart portretteren. Daarover later.

Op de foto staan Marie Rooth, Janus Rooth, Toos Rooth, Roos Rooth, Jos Verhagen, Trien Werdekker, Harrie Timmermans, Anna Geven, Johan en Petra Dielen, Gerrie Kaylee, Gertuda Kaylee, Gertuda, Nel Damen, Wilma Werdekker en Rien Emmen.

 

 

In de groep van de vorige foto trokken enkele mooie kopjes mijn aandacht. Van een paar, want ik had er een heel stel in gedachten, mocht ik een portretje maken. Hiervan de resultaten. Op de eerste foto staat Roos Rooth. Het jongetje met zijn blozende wangen is Harrie Timmermans. En op de derde foto Bet Werdekker.

 

 

 

 

 

Van 'de Kwetterie' ben ik naar een pleintje gegaan waar de kinderen heerlijk konden spelen. Volgens mij was dat grenzend aan het pleintje van Jan Evertsenstraat, Dus ook het Kwetteriepleintje, maar dan 180 graden gedraaid. Je kijkt hier op de huizen van de Hoogtedwarsstraat na de sloop van de Hinde leerlooierij. Ook zie je op de achtergrond de kerk van Broekhoven I.

 

 

 

Primus van Gils, Stuivesantplein

We hebben de gezellige buurt Oeverstraat - 'Kwetterie' verlaten en via de Primus van Gilsstraat lopen we terug naar het Stuivesantplein en omgeving. Waar we uiteindelijk ook in een gezellige buurt terecht zullen komen.

Hier een indrukwekkend gebouw op de hoek Bisschop Zwijsenstraat / Primus van Gilsstraat, het oude Wit Gele Kruisgebouw. Nu een kleurrijk geschilderd studentenhuis.

 

 

 

 

 

We zijn weer terug bij het Stuivesantplein. Dit keer gezien vanuit een heel andere hoek. We zien een terrein met geparkeerde auto's en op de achtergrond enkele, voor de zeer goed ingewijden onder ons, bekende huizen als café De Distelvink. Verder de gebouwtjes van het vroeger Theresia Lyseum en andere gebouwen waar de scouting gezeten heeft, en een sociale werkplaats, het Martha-atelier.

 

 

 

 

 

 

Klooster Heikestraat

De volgende foto's zijn gemaakt bij het clubhuis in het voormalige klooster naast de Mariaschool in de Heikestraat. De dames waren druk bezig met het maken van gordijnen en kleding. Soms werd het werk wat teveel, vooral het hele fijne geconcentreerde werk, en moest je de ogen even sluiten. Ook werkoverleg behoorde tot dagelijkse werkzaamheden. Mogelijk ging het hier over wel of niet roken ...

Op de eerste foto staan Mevr. Mutsaers, Corrie Maas en Jose de Nijs en Miet Brok en Toos van Meer. Op foto twee Mevr. Hopmans. Op foto drie vergaderen Ed Schutgens, Gerrit van den Herik, Rie Smeulders, Ivon Kwantes, Phil Bergmans. Van de vierde foto wordt niemand herkend.

 

 

 

 

 

Stuivesantplein

We keren nog even terug naar het Stuivesantplein. Een plein dat met recht een multifunctioneel plein genoemd kan worden. Een plein dat vele verhalen zou kunnen vertellen. Een plein van sport, spel, entertainment, (op)bloeiende liefde en kattenkwaad. Een plein van schoonheid maar ook van rauwheid.

 

 

 

 

 

 

Van Hessen Kasselstraat-2

Met de gezelligheid nog in mijn achterhoofd loop ik opnieuw de Van Hessen Kasselstraat in om te kijken of er iets te beleven viel. En opnieuw werd ik niet teleurgesteld. Geweldige sfeer en dito plaatjes. Aan de kleding te zien was het behoorlijk warm, vandaar ook de ijscokar.

De laatste foto zal bekend overkomen.

Op foto een ontmoeten we Jan Cocks (links) en Frans van der Meijs (rechts). Op foto twee zien we Marion Duits, Pelders en Jolanda Hoevenaar

Op foto drie is het dringen voor een ijsje door Sjaan en Marian Duits, Desiree Pelders, Marij en Jolanda Hoevenaar.

Op foto vier zijn de’gouden handjes’ van Henk Duits aan het werken onder het toeziend oog van Sjaan Duits, Stien Pelders, Tinus Hoevenaar, Jolanda Hoevenaar.

 

 

 

 

 

 

Portretten

Bij het maken van straatfotografie is het altijd leuk om goed in contact te komen met de bewoners met als doel om ook enkele sprekende portretten te mogen maken. Ik vond het dus geweldig dat het hier lukte. Eerst even een foto van het gangetje, een gesprekje met de dame die er naast woonde en dan de portretten.

Op foto 2 staat Selma Houtepen in de deuropening. Op foto 3 staat Cor van Liemde. Op foto 4 zit Kees Danklof tegen de muur.

 

 

 

 

 

Straatleven

Sport en spel midden op straat. Toen kon het nog! Als er al verkeer door de straat kwam, hield iedereen rekening met elkaar. Het plezier met elkaar stond voorop, dat spat bijna van deze foto af.

 

 

Op straat staan links Fans Brouwers; 2de van links de jongen met de klompen Harold Damen die zijn naam heeft laten veranderen in Paridaens en wil dat ook graag tussen haakjes vermeld zien omdat ook veel mensen hem alleen kennen als Damen en anderen de tweede naam kennen.

Het meisje op de aanhangwagen is Yvonne de Lepper; het jongetje naast de grote man wordt niet herkend, evenals de man die van Turkse afkomst is. Het meisje op de driewieler is Martina Martens; het kind bij de vrouw op schoot is Alexandra Wijgerde; de dame zelf is Marie van Aarle; achter het kind nog net zichtbaar is Tinus Zegers; het meisje helemaal rechts is Bets de Spiel.

 

 

Na ontspanning door inspanning en een hoop plezier nog even samen op een groepsfoto. De foto symboliseert meteen de samenhorigheid van de buurt. Waarin SAMEN in hoofdletters wordt geschreven. Zoals deze foto ademen vele foto’s de sfeer van saamhorigheid, klaarstaan voor elkaar, leven met elkaar.

Op deze foto komen vrijwel dezelfde personen voor als op de vorige foto.

 

 

Wat verder in de straat, de Sevenhoekstraat dus, ontmoet ik een ander groepje dat gezellig met elkaar aan het keuvelen is. Mogelijk dat ze op een afstandje het balspel van de kinderen hebben gadegeslagen. Maar dat het warm is en het ijsje goed smaakt is wel duidelijk.

We zien hier de families Vester, Danklof, Van Berkel en Couwenberg en George de Kok.

 

 

Hoewel niet de scherpste foto, wil ik hem jullie toch niet onthouden. De dames waren druk in een discussie verwikkeld en hadden niet eens in de gaten dat ze gefotografeerd werden. In die tijd gingen de mensen bij elkaar langs voor raad en daad. Ook hier zie je de saamhorigheid goed in beeld.

Riet Damen in discussie met Ella Damen en Riet Groenen.

 

Aan de havenkant

Nog een keer loop ik terug naar het beginpunt waar we deze serie foto’s begonen zijn met een foto aan de Piushaven en we eindigen daar ook mee.

Het is een foto van een kunstenares die in het middenstuk haar kunstwerk zit te maken.

Wie ze is weet ik niet, maar het is wel een sfeervol beeld.

 

 

Hiermee zijn we nu aan het einde van de fotoreeks gekomen.

Een fotoverhaal waarbij we een reis door de tijd maakten in omgekeerde richting.

Het was niet alleen een terugblik maar, gezien de reacties, voor velen ook een feest van herkenning. Je zou kunnen spreken van een digitale reünie waarbij niet zelden mensen elkaar na vele jaren weer terugvonden en er hernieuwde contacten ontstonden. Er werd zelfs een heuse buurtreünie georganiseerd. Voor sommigen was het zelfs een emotioneel maar dankbaar weerzien van hen die ze uit het oog verloren hadden.

Maar dat niet alleen; er kwam ook veel informatie voorbij. Informatie die belangrijk is om aan de foto’s toe te voegen en belangrijk kan zijn voor de toekomst. Ik ben velen dan ook erg dankbaar voor hun bijdragen en reacties.

Ik hoop dat u net zo genoten hebt als ik en wie weet tot ziens!!

 


Serie 1
Serie 2
Serie 3