INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

MISJE SPELEN - REACTIES
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl
Klik een naam

 

Fotoreportage Misje Spelen uit De Engelbewaarder 1913. KLIK AFBEELDING
Foto's

16-08-02 Willem Jonkergouw - Het was een prachtige plechtigheid geweest. Net écht. Eigenlijk konden we er niet genoeg van krijgen! Dus werd er nóg een begrafenis op touw gezet en dan zou bij gebrek aan een overledene oudste zus voor lijk spelen en door ons de poort rondgedragen worden.

01-06-02 Jos Verberne - Bij ons thuis in de schuur las ik iedere middag de mis waarbij een groot behangselboek als altaarmissaal diende.

R. Constant-Volman - Een van mijn andere zonen was vogelliefhebber, en een beker die hij daarmee had gewonnen, diende als kelk.

Mia Savenije - Preken bestonden meestal uit waarschuwingen, zo in de trant van ‘O wee als je broer Jan pestte, dan kon je een lel om je oren krijgen.’

Nel Timmermans - En hoeveul veugeltjes dè we onder de heg in de tùìn hebbe begraove (sommige hadden we mee de musseklem gevangen) ik weet ‘t niemir. (Met foto van Nel in nonnenhabijt.)

H. van Boxtel - Villevoy wist precies hoe het in elkaar moest. Het was zijn altaar, schaal één op drie wist hij achteraf te vertellen.

Loes Ackermans - Als er geen hosties waren werden er ook wel eens worteltjes in ronde plakjes gesneden.

Jacques - Ik droeg dan maar weer "een stille mis" op waarbij ik pastoor en misdienaar gelijk was.

Theo Janssen - Alleen jammer dat ik geen godslamp gekregen had, want dat vond ik een van de mooiste dingen in de kerk.

Piet Melis - Ik heb thuis later vele missen gelezen, wijwater gemaakt, buurmeisjes en -jongens getrouwd, poppen gedoopt en dooie mussen begraven.

André Witlox - Meisjes waren dikwijls het probleem in onze zolderkapel.

Jeanny Tolboom-Wagenmakers - De houten bank waarop een gedeelte van het gezin aan tafel zat te eten (ons gezin had 8 kinderen) fungeerde als altaar.