INHOUD PIEN STORM VAN LEEUWEN
HOME
KUNST
FOTOGRAFIE
POOSPLAATSEN IN DE GRENSSTREEK
TEKSTEN
AUTEURS
AUDIO
BRABANTS
SPECIAAL

print pagina

 

 


Pien Storm van Leeuwen

presentatie 'Poosplaatsen langs de Dommel'


Op dinsdag 20 december 2011 werden project, bundel en poëziecassette Poosplaatsen langs de Dommel gepresenteerd op kasteel Maurick in Vught.

Poosplaatsen
‘Poosplaatsen' is een kunstproject dat het landschap verbindt met de manier waarop mensen zich tot dat landschap verhouden. In het woord klinken de woorden 'poëzie' en 'verpozen' door. Het woord en concept ‘poosplaatsen’ werden geïntroduceerd door dichter en beeldend kunstenaar Pien Storm van Leeuwen.
Dichtregels te velde, gebeiteld in steen en geïnspireerd door de plek zelf, nodigen de passant uit om stil te staan bij het landschap en bij de betekenis ervan in heden en verleden.
Een publicatie met poëzie, foto’s en cultuurhistorische toelichting, kadert de poosplaatsen.
Met haar projecten beoogt ze een intensere ervaring van het landschap.
Vorig jaar ontving zij, onder meer voor deze poosplaatsen, de Brabant Bokaal van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.


Omslag en pagina van het boek, fotografie: Jan Willem Storm van Leeuwen

Langs de Dommel tussen ’s-Hertogenbosch en Sint-Michielsgestel
In 1629 beschreef Constantijn Huygens hoe hij in een landschap dat oogde als bloemhof en bongerd, vanuit kasteel Maurick in de verte
’s-Hertogenbosch zag liggen. Nog steeds kenmerkt het dal van de Dommel zich door een lieflijk coulissenlandschap met bloemrijke oevers en beemden.
Het kan ook bogen op een rijke historie. Niet alleen de Romeinse tijd, maar ook de Kerk van Rome liet er zijn sporen na. Her en der langs de oevers dromen oude kastelen. Als stille getuigen van de Tachtigjarige Oorlog tekenen linies en forten zich af.
In deze inspirerende omgeving zijn afgelopen jaar twaalf poosplaatsen gerealiseerd.

Met het boekje Poosplaatsen langs de Dommel in de hand is een reis te maken langs de  Dommel tussen ‘s-Hertogenbosch en Sint-Michielsgestel. Het is niet alleen een pelgrimage doorheen de groene kamers van het landschap, maar ook doorheen de tijd.

Pien verdiepte zich in landschap en historie. Ze deelde haar bevindingen met andere dichters en vroeg hen een gedicht te schrijven voor een van de geselecteerde locaties.
Niet alleen van eigentijdse Brabantse dichters zijn er bijdragen. Ze nam ook dichtregels op van Anton van Duinkerken die in 1942 in Sint-Michielsgestel een groot aantal verzen schreef. Ook een rol speelt het gedicht dat Constantijn Huygens in 1629 op kasteel Maurick schreef, toen hij daar als secretaris van Frederik Hendrik tijdens het beleg van ’s-Hertogenbosch zijn intrek had genomen. Het in het Frans geschreven gedicht is voor het eerst vertaald en te lezen in de bundel.
Pien schreef de  teksten voor het boekje en haar levensgezel Jan Willem maakte de foto’s.
Samen met landschapsarchitect Joeri de Bekker werden de locaties gekozen.

In de bundel zijn niet alleen de gedichten opgenomen die op poosplaatsen te vinden zijn, maar ook nog verscheidene andere, waarvoor geen plek in het veld beschikbaar was.
Naast de bundel verschijnt er ook een cassette met poëziekaarten.
Dichters: Catharina Boer, Frans A. Brocatus, Anton van Duinkerken, Albert Hagenaars, Bauke van Halem, Kees Hermis, Constantijn Huygens, Peter Korsman, Frans Kuipers, Silva Ley, Jasper Mikkers, Ronella Moser, Hannie Rouweler en Pien Storm van Leeuwen.


Foto: Han van Meegeren

De bundel Poosplaatsen langs de Dommel (88 pagina’s full-colour) is voor 2 euro verkrijgbaar en de gelijknamige cassette (18 poëziekaarten met enveloppen) voor 4 euro, onder meer bij de VVV’s, Boekhandel Van Kemenade en Hollaers in Breda en via De Groene Vesting.

Poosplaatsen langs de Dommel is een deelproject van ‘Het is genieten rond de Dommel’ in opdracht van de Provincie Noord-Brabant, Gemeente ’s-Hertogenbosch en Gemeente Sint-Michielsgestel.

Pien Storm van Leeuwen            e-mail pien@trajart.nl
tel. 0161 491369
www.pienstormvanleeuwen.nl


Pien in gesprek met Bernard Asselbergs, de jongste zoon van Anton van Duinkerken, van wie enkele dichtregels in steen opgenomen zijn. (foto: Han van Meegeren)