Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 26-8-2014

 

Nee tegen ontheffingen op Chinese aanbestedingen

 

Nieuwe berichten dat President Robert Mugabe’s regering erover denkt grote Chinese aannemers een ontheffing voor nationale inschrijvingsprocedures te geven zijn verontrustend. We horen dat de regering dit overweegt te doen om financiering door China te verkrijgen.

 

Toegegeven, Zimbabwe heeft te maken met een acute betalingscrisis, dat vereist denken vanuit een nieuw perspectief om kritieke publieke programma’s en projecten te financieren. Echter, voorbijgaan aan de Staats Bemiddelings Raad (SPB) om Chinese firma’s te bevoordelen is, ongeacht hoe groot de financiering als gevolg zou kunnen zijn, onaanvaardbaar.

 

Om te beginnen is er geen garantie dat de Chinezen het geld zullen vrijgeven na het verkrijgen van de aanbestedingen. Onze geschiedenis met Chinese investeerders is geen goede. In een aantal gevallen – en Mugabe erkende dit onlangs min of meer – hebben de beleggers het geld niet naar Zimbabwe gebracht ondanks dat ze het voordeel van kromme memoranda van verstandhouding (MOU) of van overeenkomst (MOA) hadden. De MOUs en MOAs hebben bijgedragen aan een oneerlijke bevoordeling voor de Chinezen en lieten onze regering verzwakt achter. Er is geen garantie dat het geven van zo’n ontheffing aan de Chinezen ons enig voordeel zou brengen.

 

Ze clementie geven bij vereiste inschrijvingsprocedures is uitermate slecht voor vennootschappelijk bestuur. Het schept een zeer slecht precedent voor een land dat geen goede naam heeft wat betreft vennootschappelijk bestuur. Als de Chinezen zo’n voorrecht wordt toegestaan, wat gaat er dan gebeuren met andere net zo belangrijke beleggers en projectontwikkelaars? Gaan we er dan ook voor instaan dat zij niet naar de SPB gaan? Zo niet, hou zouden we dan hun uitsluiting rechtvaardigen?

 

Is het in elk geval bij Mugabe en zijn regering opgekomen dat het verlenen van zulk voordeel aan de Chinezen een kweekvijver zou kunnen scheppen voor corruptie? Onze politici staan erom bekend dat ze steekpenningen vragen om deals te vergemakkelijken. We weten dat allemaal  - inclusief de President. Als er eenmaal een hiaat is geschapen door clementie te verlenen aan een select klein aantal, gaan ambtenaren bij de SPB en vakdepartementen, net als hooggeplaatste politici dit hiaat manipuleren in hun eigen voordeel.

 

Dit komt omdat het mogelijk zou worden inschrijvingen te verlenen zonder betrouwbaarheid of transparantie te garanderen. Zoals we allemaal weten veroorzaakt gebrek aan die twee een vruchtbare bodem voor corruptie.

 

Onze aanbestedingsprocessen zouden als het ware worden achtervolgd door teveel gevallen van manipulatie en onderhandse deals. De Chinezen de gelegenheid geven zomaar ons land binnen te komen en aanbestedingen te verkrijgen gaat zeker leiden tot meer kopzorgen – om maar niet te spreken van de wettige complicaties die daar onherroepelijk bij komen kijken.

 

We weten niet zeker wat voor wet de regering zou gebruiken om ontheffing van inschrijving voor de Chinezen te regelen, maar het is mogelijk dat lokale en internationale firma’s zouden kunnen besluiten dit gerechtelijk te laten uitzoeken.