Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 27-5-2014

Achterdeuren in Marange moeten worden dichtgestopt

Mijnbouwminister Walter Chidhakwa kondigde onlangs aan dat de regering gezondheid en levensvatbaarheid zou brengen in de diamantwinning in Marange door slechts een bedrijf te kiezen om mee samen te werken. Uit commercieel oogpunt is dit logisch.

In Zuidelijk Afrika, Botswana, heeft dit model goed gewerkt. Op het eerste gezicht zou het ook duurzaam kunnen zijn in Zimbabwe. Er is geen macht van het getal, zoals ervaring in het verleden ons heeft laten zien. Zeven bedrijven wonnen diamanten in een van de grootste edelstenenvelden in de wereld, maar er kwam nagenoeg niets uit – tenminste voor zover dit de schatkist betrof. Conventionele winning zou het broodnodige antwoord kunnen verschaffen.

Als land echter blijven we het oude droeve liedje zingen als er met de overgang naar het nieuwe eigenaarschap van de diamant en het winningmodel niet goed wordt omgegaan. Het eerste wat de regering zou moeten doen is een bona fide en systematische analyse uitvoeren over wat er verkeerd ging toen die mijnbedrijven opereerden in Marange. Waarom lukte het de bedrijven niet inkomsten af te dragen zoals beraamd? Waarom was er geen transparantie bij de winning en de verkoop van de diamanten? Wie waren de schuldigen en wat voor achterdeuren waren er?

Daarna moet de regering gerenommeerde experts met een bewezen staat van dienst inhuren om onderzoek uit te voeren naar de diamantreserves die we hebben, om te beginnen in Marange en daarop verspreid naar andere delen van het land waarvan wordt gezegd dat ze rijk zijn aan het mineralen bevattende kimberliet. Dit zal ons niet alleen een indruk geven van de hoeveelheid boven- en ondergrondse diamanten die we hebben, ondanks de plunderingen die al hebben plaatsgevonden, maar zal de regering en hun partners informeren over de werkwijzen die moeten worden aangewend om de edelstenen duurzaam te delven.

Op de derde plaats moet er worden begonnen met een grondig, transparant en professioneel onderzoek om te bepalen wie de beste maatschappij of het beste concern is dat met de regering gaat samenwerken bij het winnen van de diamanten. In het verleden zijn er vergunningen uitgegeven aan bedrijven, niet op basis van hun capaciteit, maar eerder op grond van wie hun eigenaars kende of had omgekocht.

We hebben een alomvattend procedé nodig waarin het Ministerie van Mijnbouw, grootindustriëlen, de nationale veiligheidsdienst worden betrokken, evenals privé adviseurs en andere relevante overheidsdiensten.

Om de transparantie te vergroten moet het forum dat zich bemoeit met de keuze voor de regeringspartner openlijk zaken doen en de resultaten bij iedere stap publiceren. En alle bedrijven die mijnbouw pleegden in Marange zouden op een zwarte lijst moeten komen omdat ze zo erbarmelijk hebben gepresteerd.