CuBra

Nieuws

Zandschilder schildert portret van zand van winnaar

Onthulling zandschilderij met unieke prijsvraag

Het zandschilderij van een Prent van de Week van Cees Robben wordt vrijdagmiddag 19 december om 15.00 uur onthuld door prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld en Ronnie Vreeman. Op deze dag start ook een bijzondere wedstrijd: het raden van de hoeveelheid zand die in dit schilderij is verwerkt. Als prijs wordt van de winnaar door zandschilder Loe Kraayenbrink een exact lijkend schilderij van zand gemaakt. Komend weekeinde zijn vertegenwoordigers van de Stichting Tilburgse Taol aanwezig voor het geven van een toelichting.

Ronnie Vreeman is de echtgenote van de burgemeester van Tilburg. Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld is voorzitter van de stichting Tilburg 2009. Deze stichting organiseert de evenementen tijdens het Tilburgse jubileumjaar. Het zandschilderij is een bijdrage van de stichting Tilburgse Taol aan dit feestjaar. Het is tot stand gekomen in samenwerking met de Tilburgse stichting Reuzengenootschap.

De afgelopen weken is het zandschilderij geschilderd door de Poppelse kunstenaar Loe Kraayenbrink. Hij is een van de weinige mensen in europa die deze kunst verstaat. Ondanks een paar tegenslagen, is het unieke schilderij op tijd klaar. Tot eind januari is het dagelijks te bezichtigen in de MustSee Bioscoop aan het Pieter Vreedeplein in hartje Tilburg. Om de zandschildering van 6.20 meter bij 4.30 meter goed te kunnen bekijken is een speciale tribune gebouwd.

In het zandschilderij zijn vele tientallen kleuren gezeefd metselzand verwerkt. Als het kunstwerk eind januari wordt verwijderd, wordt onder toezicht van een notaris het totale gewicht van het zand bepaald. Wie dit gewicht het meest exact raadt, krijgt als prijs een in zand uitgevoerd portret. Loe Kraayenbrink slaagt er in om dit zeer gelijkend te maken. Het kan tegen de muur worden opgehangen. Bij het kunstwerk in de MustSee Bioscoop liggen deelnameformulieren. Deze kunnen in een bus worden gestopt.